Cel mai performant avion de luptă american este expus la București, la Black Sea Defense and Aerospace, la Romaero Băneasa. Este vorba despre aeronava F-35 Alfa. Aeronava va rămâne în Capitală până la finalul săptămânii. Gândul a stat de vorbă cu unul dintre piloții americani care manevrează cu măiestrie „bestia” expusă în premieră la Romaero.
Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024 a debutat, miercuri, la Romaero Băneasa.
Vedeta expoziției este „bestia” F -35 Alfa, care este expusă în premieră la evenimentul din nordul Capitalei.
Gândul a stat de vorbă cu unul dintre piloții care zboară cu această aeronavă de luptă. El face parte din Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.
„În spatele meu este un avion de tip F-35 Alfa, este una dintre cele trei variante ale avionului F-35.
F-35A este tipul convențional pentru decolare și aterizare (CTOL) de pe piste lungi. F-35B decolează de pe piste scurte și aterizează vertical, îl putem vedea în videoclipuri propulsat deasupra solului, iar F-35C este varianta navală, cu decolare și aterizare de pe portavioane. F-35A poate atinge viteza de 1,6 Mach transportând 18.000 de livre (nouă tone) de muniție și 18.000 de livre (nouă tone) de carburant”, a declarat Garrett pentru Gândul.
Pilotul american mai spune că F-35 este un avion care se pilotează foarte ușor.
„Din punctul meu de vedere, este cel mai bun avion de vânătoare de lume. Da, sunt unul dintre piloții avioanelor F-35 Alfa, staționate în Baza Forțelor Aeriene Regale Lakenheath din Marea Britanie. Acest avion este incredibil de ușor de pilotat, ceea ce înseamnă că pot aloca mai mult timp activităților operaționale ale avionului și încercând să îl utilizez într-un scenariu de luptă decât aș putea face cu o altă aeronavă”, mai spune Garrett.
La BSDA 2024 este expusă în prezent tehnică militară de ultimă generații, de la sute de producători din toată lumea.
Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, cel mai mare eveniment regional dedicat apărării şi securităţii. Expoziție are loc între 22 şi 24 mai, la Bucureşti, pe platforma Romaero Băneasa.
Ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, expoziţia, desfăşurată pe o suprafaţă de 50.000mp reuneşte, în acest an, peste 400 dintre cei mai mari producători globali de tehnică militară, din mai mult de 30 de state membre sau partenere NATO, care îşi vor prezenta cele mai noi produse şi servicii din portofoliu.
Alături de companiile expozante, vor ajunge la Bucureşti şi mai mult de 300 de delegaţi străini de nivel înalt, reprezentanţi ai 55 de state, de pe toate continentele.
Potrivit organizatorului acestui eveniment, toate cele cinci domenii operaţionale militare, terestru, aerian, naval, cyber şi space, vor fi avea o reprezentare semnificativă în cadrul expoziţiei din acest an. Principalul element de noutate al ediţiei este reprezentat de prezenţa avionului multirol de generaţie a V-a, F35, pe care Forţele Aeriene ale Statelor Unite îl vor aduce, pentru prima dată la o expoziţie din Europa. Mai mult, producătorul, compania americană Lockheed Martin va prezenta o machetă, la dimensiuni reale, ale aceleiaşi aeronave.
Ca propuneri de viitoare dotări pentru Forţelor Terestre, mai multe companii din Europa şi Republica Coreea vor expune obuziere autopropulsate şi vehicule de luptă pe şenile pentru infanterie, iar tancul american M1A2 Abrams va fi, de asemenea prezent, pentru a doua oară. Industria de apărare a Statelor Unite ale Americii va avea, din nou, cea mai semnificativă reprezentare, cu 47 de companii expozante, urmată de Germania, cu 17 companii, Franța cu 15, Marea Britanie şi Cehia cu câte 12 companii şi Coreea de Sud cu 11 companii participante.