Prima pagină » Actualitate » El Salvador a devenit prima ţară din lume care adoptă oficial Bitcoin ca mijloc legal de plată

El Salvador a devenit prima ţară din lume care adoptă oficial Bitcoin ca mijloc legal de plată

El Salvador a devenit prima ţară din lume care adoptă oficial Bitcoin ca mijloc legal de plată

Statul El Salvador a devenit marţi prima ţară din lume care a adoptat oficial Bitcoin ca mijloc legal de plată, autorităţile apreciind că decizia va duce la scăderea costurilor pentru miliardele de dolari trimişi din străinătate, dar criticii avertizează că astfel vor fi alimentate operaţiunile de spălare de bani, transmite Reuters.

Acum afacerile trebuie să accepte plăţile în Bitcoin, alături de dolarul SUA, care este moneda oficială din El Salvador, începând din 2001, şi va rămâne mijloc legal de plată, scrie Agerpres.

Criticii spun că Bitcoin ar putea spori riscurile financiare şi de reglementare

Preşedintele Nayib Bukele, care a făcut eforturi pentru adoptarea criptomonedei, a declarat că decizia îi va ajuta pe cetăţeni să economisească aproximativ 400 milioane de dolari, suma calculată de autorităţi ca reprezentând valoarea anuală a comisioanelor pentru remitenţe.

Criticii spun că Bitcoin ar putea spori riscurile financiare şi de reglementare pentru statul din America Centrală, iar sondajele arată că cetăţenii sunt îngrijoraţi de volatilitatea criptomonedei.

Pentru a contracara criticile, Bukele a promis fiecărui cetăţean 30 de dolari în Bitcoin dacă semnează pentru portofelul digital guvernamental. Înainte de lansare, El Salvador a achiziţionat 400 de Bitcoin, a informat Bukele, ceea ce a dus la creşterea cotaţiei criptomonedei la peste 52.000 de dolari, pentru prima dată din mai. Anul acesta Bitcoin depăşea 64.000 de dolari în aprilie, dar în mai a scăzut la 30.000 de dolari.

Președintele a promis fiecărui cetăţean 30 de dolari în Bitcoin dacă semnează pentru portofelul digital guvernamental

Experţii avertizează că decizia privind Bitcoin ar putea complica discuţiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari.

Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, susţin analiştii.

După aprobarea legislaţiei privind Bitcoin, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul El Salvador, în timp ce bondurile ţării denominate în dolari sunt sub presiune.

Economia ţării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume.

Citește și