Prima pagină » Actualitate » ELCEN: Primăria Capitalei are o datorie de un miliard de lei la noi. Fuziunea cu Termoenergetica, în pericol

ELCEN: Primăria Capitalei are o datorie de un miliard de lei la noi. Fuziunea cu Termoenergetica, în pericol

ELCEN: Primăria Capitalei are o datorie de un miliard de lei la noi. Fuziunea cu Termoenergetica, în pericol

Primăria Capitalei, prin Termoenergetica, ar avea o datorie de un miliard de lei la ELCEN, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Electrocentrale București. Potrivit sursei citate, sistemul de termoficare ar putea fi afectat de aceste datorii.

„În 2020, datoria PMB-Termoenergetica către ELCEN era de 243.965 lei. În doar 4 ani, datoria a ajuns la 1 miliard de lei. În acest moment, datoria PMB în contul subvenției neplătite se ridică la circa. 600 mil lei.

Concluzie: situația actuală arată că se perpetuează un model de management defectuos. Să cumperi marfă fără să o plătești mergând pe premiza ca trebuie asigurată continuitatea serviciului este o strategie care adâncește și mai mult problemele deja grave ale sistemului, iar cei care suferă sunt locuitorii capitalei ce plătesc la timp facturile și celelalte instituții racordate la rețea”, se arată într-un comunicat, transmis, vineri, de ELCEN.

Potrivit sursei citate, blocarea financiară a ELCEN ar putea pune în pericol orice proiect de modernizare sau retehnologizare.

„În condiții anterioare similare, determinate de neplata sau plata cu mari întârzieri a subvenției de către PMB,  datoriile acumulate de RADET către ELCEN de-a lungul anilor au împiedicat orice investiții majore în grupuri energetice noi, moderne în cadrul ELCEN și au determinat întrarea în insolvență a ELCEN în 2016”, arată sursa citată.

Potrivit ELCEN, în acest moment ar existat un risc de îngreunare și de blocare a procesului de fuziune Elcen-Termoenergetica din cauza datoriilor acumulate și neplătite.

„Primăria Municipiului București trebuie să-și asume responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde”

„Guvernul pune condiții în Memorandumul aprobat la începutul acestui an care stabilește fuziunea ELCEN-Termoenergetica: plata integrală a datoriilor.

Soluția: Primăria Municipiului București trebuie să-și asume responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde și căldurii către locuitorii bucureșteni onorându-și obligațiile de plată. Realizarea fuziunii reprezintă o soluție care poate să deblocheze aceasta situație financiară gravă și care sa asigure premisele pentru realizarea unitară a investițiilor, se arată în comunicatul ELCEN.

Sursa citată mai arată că în martie anul trecut, Primarul General susținea public că prin măsurile pe care le-a implementat,  PMB a ajuns la o situație financiară stabilă, iar datoriile curente sunt zero.

„Fuziunea Elcen-Termoenergetica este o soluție extrem de benefică”

„Totuși, datoriile PMB-Termoenergetica către ELCEN au continuat să crească ajungând astăzi la valoarea uriașă de 1 miliard de lei.

Primarul General Nicușor Dan a anunțat în februarie 2024 că municipalitatea a dispus realizarea unui audit energetic la nivelul Termoenergetica în vederea stingerii datoriei pe care distribuitorul de agent termic o are către Elcen și, implicit, a realizării fuziunii. Nu există în acest moment vreo informație publica legata de acest audit.

Concluzie: Fuziunea Elcen-Termoenergetica menită sa implementeze in mod eficient sistemul de incalzire centralizata in București ar putea fi afectată de datoria municipalității către ELCEN  si de lipsa de acțiune și de interes a PMB.  Soluția: Realizarea auditului energetic anunțat de PMB, plata datoriilor către ELCEN, realizarea fuziunii ELCEN-Termoenergetica. Fuziunea Elcen-Termoenergetica este o soluție extrem de benefică pentru termoficarea din București. O companie nouă, viabilă care să integreze atât producătorul, cât si distribuitorul, va putea pune in practica o strategie unitară de investiții și de dezvoltare care să vizeze creșterea eficientei la nivelul întregului sistem, pentru că degeaba se modernizează CET-urile, dacă țevile de termoficare râmân găurite, iar apă fierbinte se pierde în pământ, în loc sa ajungă în casele oamenilor. Creșterea eficienței la nivelul întregului sistem înseamnă reducerea costurilor și facturi mai mici la întreținere”, se mai arată în comunicatul ELCEN.

 

 

Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ... vezi toate articolele

Citește și