Prima pagină » Actualitate » Elena din Erbiceni a lucrat timp de 15 ani ca BADANTĂ în Italia. De necrezut ce a pățit femeia, când a vrut să-și dea demisia

Elena din Erbiceni a lucrat timp de 15 ani ca BADANTĂ în Italia. De necrezut ce a pățit femeia, când a vrut să-și dea demisia

Elena din Erbiceni a lucrat timp de 15 ani ca BADANTĂ în Italia. De necrezut ce a pățit femeia, când a vrut să-și dea demisia

După 15 ani de muncă în Italia ca badantă, o româncă a mărturisit că experiența a fost una foarte grea și de abia mai făcea față stresului.

Peste 200.000 de români pleacă în fiecare an din România pentru a munci în străinătate. Cei mai mulți bărbați care au plecat provin din orașe, pe când femeile, în mare majoritate, sunt din mediul rural.

Italia este țara preferată de femeile românce, care se angajează, de multe ori, ca badante pentru bătrâni. Munca nu aduce însă doar avantaje, ci și clipe grele, departe de casă.

În unele situații, angajatorii profită la maximum de vulnerabilitate româncelor și nu le plătesc sau chiar le abuzează fizic sau / și psihologic.

Povestea Elenei Murariu, badantă în Italia timp de 15 ani

Elena Murariu este din comuna Erbiceni, județul Iași. A muncit timp de 15 ani în Italia ca badantă, a revenit în țară și a povestit pentru Euronews cât de grea este viața în Peninsulă.

Elena a plecat pentru a-și plăti datoriile pe care le acumulase în urma construirii unei case. Aceasta a împrumutat bani ca să facă o casă și a trebuit să meargă ca să plătească banii.

Nu cunoștea limba italiană și a plecat să lucreze. Cel mai mare salariu pe care l-a avut în Italia a fost de 900 de euro, dar asta în ultimii ani, când deja luase decizia că va reveni acasă pentru a fi alături de băiatul care avea examenul de Bacalaureat.

Nu s-a mai întors în Italia pentru că presiunea psihică era prea mare și nu mai rezista. Număra zilele și spunea că a mai trecut una…

Elena a lucrat, de multe ori, la negru în Italia, fără acte. Munca în Italia reprezintă o oportunitate de a face mai mulți bani pentru români, dar vine cu numeroase riscuri la pachet.

Muncitorii trebuie să-și cunoască drepturile, iar de multe ori acest lucru nu se întâmplă. Mulți nu cunosc legislația italiană și faptul că au dreptul la un salariu minim, la un număr limitat de ore de muncă și condiții decente de cazare, scrie rotalianul.ro.

De asemenea, mulți lucrători nu au contracte de muncă sau au contracte neregulamentare, ceea ce îi face vulnerabili în fața patronilor fără scrupule.

Sursa foto: Captura YouTube / Caracter ilustrativ

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele