Elena Lasconi, candidata USR la președinția României, a avut o primă reacție, după ce CSAT a desecretizat documentele cu privire la persoanele care l-ar fi sprijinit în campania electorală pe Călin Georgescu, contracandidatul său, documente care ar fi devoalat un adevărat război hibrid al Rusiei, care a pus în pericol suveranitatea României.
Elena Lasconi a precizat că pe 8 decembrie, atunci când are loc cel de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, românii au de ales între democrație, instituții europene, NATO și Rusia.
Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declasificat documente prezentate de la CSAT, și anume, rapoartele SRI despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu.
Președinta USR a mai punctat și faptul că, dacă instituțiile statului și-ar fi făcut treaba așa cum trebuie, iar astfel de lucruri ar fi fost descoperite la momentul potrivit, Călin Georgescu nu ar fi putut să mai candideze pentru președinția România.
Elena Lasconi a mai precizat că, în momentul în care va ajunge la Cotroceni, va întări instituțiile de forșă, pentru ca astfel de situații, acest război hibrid pe care îl duce Rusia prin rețelele de socializare, să nu mai fie posibil
„Și aici cred că ar trebui să ne punem un mare semn de întrebare. Exact asta a fost metoda de lucru a Rusiei. Bine că s-a desecretizat. Putea să se întâmple asta poate chiar mai devreme de turul întâi, nu cred că au aflat acum. Practic, toată avalanșa asta de mesaje pe Tiktok ale domnului Georgescu s-a intensificat masiv înainte cu două săptămâni și am înțeles că a și costat 1 milion de euro, adică nu zero lei, cât spunea până acum.
De asemenea, acum au început să-și schimbe tactica și să apară diferite persoane care fac live-uri pe Tiktok, pentru că este și acolo un algoritm special și pentru fiecare like primesc bani. Cred că 5 lei pe like, ceva de genul acesta, doar pentru că îi fac campanie. Cred că nu eram în această situație și s-ar fi putut să nici nu fi candidat acest domn, dacă instituțiile statului își făceau treaba înainte, dar acum nu mai trebuie să vorbim despre trecut.
Avem o problemă foarte gravă, suntem în situația în care avem de ales între Rusia sau Uniunea Europeană. E foarte simplu. Avem un candidat care îl idolatrizează pe Putin. Dar, atunci când avem o problemă gravă nu ne plângem, încercăm să găsim soluții. Cea mai importantă este duminică. Ce alegem Rusia sau Uniunea Europeană. Eu sunt cu Uniunea Europeană și cu direcția NATO, pentru că în NATO suntem în siguranță. Pe teren neutru, cu neutralitate, nu vom fi în siguranță categoric, iar românii vor deveni carne de tun.
Pe de altă parte, în momentul în care voi ajunge președintele tuturor românilor, trebuie să investim mai mult în tot ceea ce înseamnă armată, poliție, jandarmerie, servicii. Trebuie să întărim aceste instituții ale statului pentru că vedem că nu ne jucăm cu acest război hibrid pe care îl duce Rusia prin rețelele de socializare și trebuie să luăm foarte în serios asta.”
PÎCCJ informează că a primit de la CSAT doar Hotărârea adoptată fără documentele care au fost desecretizate miercuri, dar analizează în acest moment elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, infracțiunile față de care se vor face cercetări și structura de parchet competentă.
De asemenea, cu privire la declarațiile publice potrivit cărora Autoritatea Electorală Permanentă a transmis o sesizare PÎCCJ prin care a semnalat aspecte referitoare la modul de desfășurare a procesului electoral, procurorii PICCJ transmit că AEP nu a depus o astfel de sesizare, ci doar a redirecționat către instituția noastră, în data de 29 noiembrie 2024, o petiție a unei persoane fizice.
„Am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal”. Este reacția lui Marcel Ciolacu, imediat după declasificarea documentelor CSAT.
Premierul precizează că aceste documente arată că „în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali.” Premierul subliniază că nu a putut să se exprime public pe acest subiect, întrucât a „respectat legea” și cere ca toți cei vinovați „să plătească.”