Prima pagină » Actualitate » Elena Mateescu, director ANM: „Vorbim la acest moment de secetă pedologică extinsă”

Elena Mateescu, director ANM: „Vorbim la acest moment de secetă pedologică extinsă”

Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit, la Antena 3 CNN, despre seceta pedologică din ultimele și despre efectele asupra recoltelor din acest an. Lipsa precipitațiilor atinge tot mai multe zone din țară, iar acest lucru s-ar putea resimți și în buzunarele românilor.

„Într-adevăr, vorbim la acest moment de secetă pedologică extinsă în Moldova, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, dar și a Olteniei”, spune directorul ANM.

Din cauza deficitului de precipitații de la începutul noului an agricol și cel puțin până la 31 martie, când se încheie și perioada de acumulare a apei în sol din cele șapte luni, cantitățile de precipitații la nivel național au fost deficitare, exceptând luna noiembrie și ușor peste în luna martie.

„Ne așteptăm tot în partea de vest, nord-vest a țării, să cumulăm cantități de precipitații, dar nu la valori foarte mari, care să compenseze aprovizionarea satisfăcătoare și în această parte a țării. Vorbim de secetă pedologică. Zăpadă n-am avut, nu avem ploi”, adaugă reprezentantul ANM.

Rezervele din lacuri, spuneau specialiștii de la Apele Române, sunt cu 10% mai mici decât anul trecut, iar gradul de umplere coboară de la 70% și probabil în curând va fi de doar 60% dacă situația continuă în aproape toate lacurile din România, este posibil să continuăm pe un fond de deficit de precipitații, așa cum arată și estimările, până în jurul datei de 6 mai, spun meteorologii.

Temperaturi ridicate pentru perioada următoare

„Trebuie să menționăm iarna 2023-2024, cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice și vorbim de o perioadă mai mare de peste 100 de ani. Din 1900 și până în prezent nu a fost nici bogată în precipitații și iată și o primăvară cu un debut secetos, fapt care cu siguranță va impune o atenție deosebită în următoarea perioadă, pentru că am însămânțat în toamnă, urmează să însămânțăm și în primăvară și cu siguranță într-un teren deja cu deficit de apă în sol. Cu siguranță tehnologiile vor trebui adaptate sau vor putea întârzia aceste lucrări datorită gradului scăzut de apă din sol”, adaugă reprezentantul ANM.

Sunt semne de îngrijorare pentru agricultori și sunt afectate recoltele – cele de rapiță și cele de grâu.

„Încheiem o lună martie, de asemenea cu valori de 30-31° un debut de aprilie cu 31°C, cu 125 de stații meteorologice cu valori record ale temperaturilor maxime ca fiind cele mai ridicate valori pentru o zi de 1 aprilie. Aceasta înseamnă 75% din stațiile aflate în rețeaua națională de specialitate la acest sfârșit de săptămână, din nou valori de peste 25° pragul unei zile de vară, săptămâna viitoare cu siguranță 27-28° și observăm această tendință a valurilor de căldură mult mai timpuriu și cu o frecvență mai mare. Și ceea ce mai trebuie să remarcăm, faptul că începând din 2000, în fiecare deceniu, cel puțin patru-5 ani, în medie, sunt secetoși la nivelul României, comparativ cu deceniile anterioare”, mai spune Elena Mateescu.

Sursa foto: Captură Antena 3 CNN

 

Citește și