Elena Udrea, mesaj pe Facebook înainte de a a fi adusă la București pentru a fi audiată la Înalta Curte în dosarul Gala Bute. Care este legătura cu fostul polițist Cristian Cioacă
Elena Udrea va fi scoasă de la închisoarea de femei de la Târgşor, luni, pentru a fi adusă la Bucureşti în faţa instanței. Audierea de la Înalta Curte, în dosarul Gala Bute, a fost amânată pentru 6 septembrie după ce toţi grefierii s-au infectat cu COVID. Însă, duminică, fostul ministru a transmis un mesaj privind legislația privind executarea pedepselor în România, după permisia lui Cristian Cioacă.
Reacția vine după ce Cristian Cioacă, condamnat la 16 ani de închisoare pentru că și-ar fi ucis soția, pe avocata Elodia Ghinescu, se află în permisie, pentru a doua oară în ultimele trei luni.
„Nu am ceva împotriva permisiei lui Cioacă, este dreptul sau legal, am o problema însă cu modul in care principiul menținerii legăturii cu familia este legiferat la noi.
Legislația privind executarea pedepselor cu inchisoarea este nu doar total ineficienta, Romania avand unul dintre cele mai mari grade de recidiva din Europa, ci si anacronica, ilogica, aberanta, in anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevarate drame umane, drame care nu aduc nici un beneficiu societatii, doar distrug vieti.
La cum am spus deja, legea actuala nu face nici o diferenta intre un barbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii si o mama condamnata pentru furt din magazine ori abuz in serviciu, eventual cu un copil mic sau mai multi.
Nu doar ca in ambele cazuri vizitele se pot primi doar in conditiile in care se folosește un “ dispozitiv de protectie” un geam care ajunge sa separe pe mama de copilul ei, dar si in cea ce priveste dreptul de a mentine contactul cu familia al detinutilor, tratamentul este identic.
Adica, posibilitatea de a iesi din penitenciar pentru a te întâlni cu familia, este acelasi si pentru un barbat care merge sa bea o bere cu rudele sale ca si pentru o mama care ar vrea sa ii fie alaturi copilului sau cand este ziua lui de nastere, cand merge in prima zi la gradinita sau la scoala, cand are un examen important, sau cand are nevoie de alinarea mamei, pur si simplu.
Pastrarea si consolidarea relatiilor cu familia, evident sunt importante pentru fiecare persoana care se afla in inchisoare.
Dar cu atat mai mult trebuie ocrotita si sustinuta relatia unui copil cu mama sa, cand aceasta este obligata sa lipseasca o perioada de timp de langa copil.
Legislatia noastra nu are in vedere, in nici unul din aspectele pe care le trateaza, situatia copiilor al caror mame sunt in detentie. La fel, categoria de detinuti, mame, mame de copii mici, nu exista in viziunea legiuitorului nostru.
Asta arata lipsa de intelegere a rolului pedepselor raportat la societate, a nevoii de a sprijini dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor, evitand pe cat este posibil dobandirea de catre acestia a unui comportament de risc, in conditiile in care este demonstrate cu studii recente, ultimul realizat anul acesta in Statele Unite, ca copii ale caror mame sunt in detentie rămân cu trauma pentru restul vietii si un procent important dintre acestia ajung sa incalce legea ei înșiși”, a scis Elena Udrea pe rețeaua de socializare.
Condamnările în dosarul Gala Bute
Elena Udrea – fost ministru al Turismului – a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, aflându-se în Costa Rica la momentul pronunțării sentinței, acolo uinde ajunsese la începutul anului și solicitase azil politic.
Ea a fost reținută de Interpol în Costa Rica – în octombrie 2018 – și a fost încarcerată, eliberarea survenind în decembrie 2018, după ce Curtea Constituțională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanța supremă.
Elena Udrea a revenit în România pe data de 8 iulie 2019, anunțând pe Facebook și spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica pentru că dorește să își crească fetița acasă.
Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de instanța supremă în iunie 2018 și menținute prin decizia din 7 aprilie, Elena Udrea fiind condamnată la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Elena Udrea trebuie să plătească, totodată, și aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.
Suplimentar, instanţa de judecată a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.
Elena Udrea a contestat sentința de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute. Elena Udrea a ajuns în 16 iunie, în România, la câteva zile după ce autoritățile bulgare au decis extrădarea sa.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca Elena Udrea să rămână după gratii pe durata judecării recursului în casație cerut de avocații ei. Prin această cale extraordinară de atac, Elena Udrea cere eliberarea din închisoare.
Vă recomandăm și:
- Elena Udrea transmite un nou mesaj din închisoare, prin care critică condamnarea sa în dosarul Bute: „Ce justiție avem în România? E pe noroc, e ruleta rusească?”
- Elena Udrea: „Mă gandesc să cer și eu să fiu declarată nebună și lipsită de discernământ”
- Elena Udrea critică, din penitenciarul Târgșor, condițiile pentru vizitele din partea copiilor, dar și prezența bolnavilor psihic în închisoare. „Soluția este simplă…”