Elena Udrea sesizează CCR, nemulțumită că i-au fost confiscați 4,7 milioane de euro
Fostul ministru, Elena Udrea, aflată în spatele gratiilor, unde execută o pedeapsă de șase ani în dosarul „Gala Bute”, a sesizat Curtea Constituțională invocând neconstituţionalitatea mai multor dispoziţii legale în baza cărora instanţa i-a pus sechestru pe avere, 4,7 milioane de euro.
În cadrul dezbaterilor din dosarul „Hidroelectrica”, Elena Udrea a cerut, prin intermediul avocaţilor săi, sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie privind neconstituţionalitatea mai multor dispoziţii legale care reglementează măsurile asigurătorii şi confiscarea extinsă.
Ce articole invocă Elena Udrea pentru recuperarea averii
- art. 107 din Codul penal (scopul măsurilor de siguranţă)
- art. 112 din Codul penal (confiscarea extinsă)
- art. 291 alin. 2 Cod penal (traficul de influenţă – confiscarea de bunuri)
- Legea 656/2002 (art. 32 – 33) şi Legea 129/2019 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor (art. 50 -51) cu privire la măsuri asigurătorii şi confiscarea de bunuri, precum şi câteva articole din vechiul Cod penal.
Corina Ciobanu, magistratul care se ocupă ce acest caz, a admis cererea fostului ministru şi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la aceste prevederi legale.
În octombrie 2018, un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a dispus instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale, decizie menţinută ulterior de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe data de 7 aprilie 2022, ICCJ a condamnat-o pe fostul ministru Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Sursa: Agerpres