Prima pagină » Actualitate » Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă definitiv de închisoare în cazul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009. Cum a motivat ICCJ

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă definitiv de închisoare în cazul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009. Cum a motivat ICCJ

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă definitiv de închisoare în cazul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009. Cum a motivat ICCJ

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă de închisoare în cazul finanțării ilegale a campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009, a hotărât definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție. Motivul? Faptele s-au prescris. Fiica cea mare și politicianul cel mai fidel al precedentului președinte al României au fost inițial condamnate la închisoare de Curtea de Apel București: 5 ani Ioana Băsescu și 8 ani Elena Udrea. Judecarea apelului la ICCJ a fost amânat succesiv. În total, procesul s-a derulat pe ani de zile. Una dintre scuzele lipsei de celeritate a magistraților a fost mobilitatea extremă a Elenei Udrea, care a fugit când în Costa Rica, când spre Grecia. Acest timp câștigat a oferit oxigen inculpaților și scuze judecătorilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, marţi, încetarea procesului penal pentru Elena Udrea, ca urmare a prescrierii faptelor, în dosarul în care fostul ministru primise la instanţa de fond o condamnare de 8 ani închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Magistraţii ICCJ au pus în aplicare deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor, fiind anulată astfel condamnarea de 8 ani aplicată de Curtea de Apel Bucureşti, în martie 2021.

În acelaşi dosar, instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal şi în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, fiindu-i anulată o pedeapsă de 5 ani închisoare primită la Curtea de Apel Bucureşti pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor.

Tot lotul a scăpat de închisoare

De asemenea, au fost anulate toate condamnările primite de ceilalţi inculpaţi din dosar: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări), care avea o pedeapsă de 6 ani în primă instanţă pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea), care primise la fond 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), condamnat în primă instanţă la 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

”Încetează procesul penal faţă de inculpatul Tarhon Victor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

(…) încetează procesul penal faţă de inculpata Udrea Elena Gabriela, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de instigare la luare de mită (…) și a cinci infracțiuni de spălare a banilor (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

(…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Nastasia Gheorghe, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

(…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Wagner Ioan Silviu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

(…) încetează procesul penal faţă de inculpata Băsescu Ioana, sub aspectul săvârşirii unei infracțiuni de instigare la delapidare (…) și a două infracțiuni de spălare a banilor (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, potrivit deciziei definitive a judecătorilor ICCJ.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,9 milioane de lei de la Elena Udrea. În plus, Ioana Băsescu şi Ioan Silviu Wagner trebuie să plătească suma de 119.000 de lei către partea civilă Oil Terminal SA.

”Menține dispoziția de obligare în solidar a inculpaților Wagner Ioan Silviu și Băsescu Ioana la plata sumei de 119.000 lei, către partea civilă SC Oil Terminal SA.

Menține dispoziția de confiscare specială de la inculpata Udrea Elena Gabriela a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei.

Menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin ordonanţele nr. 121/P/2015 din 16 martie 2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel cum acestea au fost menţinute prin sentinţa penală nr. 45 din 2 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017, cu privire la bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana. (…)

Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate, în măsura în care nu sunt contrare prezentei”, se mai arată în decizia instanței supreme.

Decizia instanţei este definitivă.

Dan Andronic salută Justiția pe Facebook

În urma hotărârii definitive a ICCJ, Dan Andronic a rămas cu decizia de achitare dispusă de Curtea de Apel București, în 2 martie 2021, pentru acuzația de mărturie mincinoasă.

La scurt timp după anunțarea deciziei definitive, Dan Andronic a scris pe Facebook că a fost achitat.

Elena Udrea a primit decizia închiderii definitive a dosarului la Penitenciarul Târgșor

În prezent, Elena Udrea se află închisă la Penitenciarul Târgşor, unde execută o condamnare de şase ani primită în dosarul „Gala Bute”.

Conform DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și