Situație incredibilă în România. Un elev din județul Prahova, care a intrat cu media 1,97 la liceu, primește bursă pentru „merite deosebite la învățătură”.
Un elev de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești va primi bursă pentru merite deosebite, deși are media 1,97.
Noile modificări privind acordarea burselor, din cadrul Legii Educației, arată că un elev care nu are nici măcar media 5 poate primi bursă de merit, dacă se află în primii 30% din clasă.
Elevul de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești a fost plasat în primii 30% din clasă în baza rezultatului obținut la Evaluarea Națională, urmând să fie recompensat, lunar, cu suma de 450 de lei, pentru „merite deosebite la învățătură”, așa cum este denumită bursa.
„Este un elev de la profesională. A intrat cu media 1,97 și s-a încadrat să primească această bursă de merit, potrivit metodologiei – cadru. Avem, la noi în liceu, 46 de elevi care primesc această recompensă în bani.
Noi aplicăm legea în forma în care este ea, indiferent de cât de normală sau nu este o astfel de situație”, a declarat directorul liceului, Viorica Rădulescu, pentru observatorulph.ro.
Situația prezentată mai sus nu este singulară. Un elev de la un liceu din Ploiești va primi bursă de merit cu media 4.59.
Cum s-a ajuns la o asemenea situație? Noua metodologie-cadru prevede că primii 30% de elevi dintr-o clasă au dreptul la bursa de merit, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut.
Această situație absolut incredibilă se găsește la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești. În această instituție de învățământ, 373 de elevi se încadrează la condițiile de obținere a bursei, scrie Observatorul Prahovean.
„Avem copii, la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anula cesta bursă de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3”, a declarat directorul Liceului Tehnologic „Elie Radu”.
Situația este posibilă după ce metodologia de acordare a burselor a fost schimbată în acest an. Ministerul Educației a informat la începutul lunii septembrie că anul școlar 2023 – 2024 aduce „o schimbare de paradigmă în privința acordării burselor școlare”.
Una dintre schimbări se referă la faptul că bursele de merit se acordă „pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; acolo unde situația o impune, potrivit metodologiei, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9.50”.
Valoarea bursei de merit este de 450 de lei lunar.