Elevii care deranjează orele de curs vor fi pedepsiți ca în SUA: vor fi trimiși în săli de „detenție”
Ligia Deca a anunțat că toţi copiii încep luni şcoala în format fizic.
Ministrul Educaţiei a mai declarat că mai mult, „există 900 de unităţi şcolare relocate”, faţă de 500, anul trecut.
Elevii care deranjează orele de curs, trimiși în detenție
Întrebată, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, dacă a fost adoptată iniţiativa de înfiinţare a unei săli de detenție după model american în care să fie trimişi elevii care deranjează orele, ministrul a răspuns:
„Această prevedere din regulamentul de organizare şi funcţionare în învăţământul preuniversitar este o opţiune pe care şcoala o are. Nu este o obligaţie. Regulamentul este în vigoare, fiecare şcoală îşi elaborează propriul regulament în funcţiune de regulamentul general şi şcolile care au spaţii disponibile şi care pot avea personal care să pună în practică această măsură, sigur, pot opta să o facă. Nu este o obligaţie, este o opţiune a şcolii”.
Mai mulţi elevi au protestat în faţa sediului Ministerului Educaţiei pe 25 iunie 2024, nemulţumiţi de prevederea privind introducerea sălilor de detenţie. Ei susțin că nu au fost consultaţi nici în redactarea Statului Elevului.
Telefoanele, drogurile, alcoolul, tutunul și educația rutieră, printre prioritățile Ministerului Educației
Ligia Deca, a declarat că „Școala Altfel” în anul școlar 2024-2025 „va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră”, conform planului național de combatere a violenței școlare, la finalul ședinței de guvern din 4 septembrie.
În noul regulament de organizare și funcționare al școlilor sunt prevăzute o serie de obligații pentru părinți. Ei trebuie să asigure elevilor o ținută decentă și să participe la ședințele organizate de profesori. Sunt obligați la plata distrugerilor materiale cauzate de copiii lor asupra mobilierului școlii, potrivit Edupedu.ro.
În noul an școlar, profesorii pot confisca telefoanele elevilor până la finalul orelor dacă aceștia le folosesc în timpul orelor fără acordul didactic. În noul Statut al Elevului, la Articolul 15, este prevăzut că elevii nu au voie să folosească telefonele mobile sau orice alt dispozitiv electronic în timpul orelor.
Media la purtare va consta dintr-o medie de cinci note. Elevii își vor putea evalua profesorii la final de an
De asemenea, elevilor li se vor acorda note la purtare după fiecare modul, nu doar la finalul anului școlar. Nota la purtare va fi scăzută dacă elevul are multe absențe sau pentru purtare. Fiind cinci module, media celor 5 note la purtare va fi scăzută cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate.
„Pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/un modul de specialitate va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct. Elevii care au media la purtare mai mică decât 8 în anul școlar anterior nu pot fi admiși în unitățile de învățământ cu profil militar, teologic și pedagogic”, potrivit noului Statut al Elevului.
Elevii pot să le acorde note de evaluare profesorilor la finalul anului școlar. De exemplu, pot raporta dacă profesorii au fost prea nepregătiți, indulgenți, exigenți sau abuzivi.