Elevii români care au făcut istorie la Olimpiada de MATEMATICĂ nu vor să studieze în România. De ce vor să facă facultatea în alte țări
Elevii români care au stabilit o performanță istorică pentru învățământul din România s-au întors joi seara acasă.
Aceasta după ce ei au reușit performanța de a se clasa pe locul 4 în lume, obținând cinci medalii de aur și una de argint la Olimpiada de Matematică desfășurată în Japonia, competiție la care au participat 112 țări.
Aceasta este cea mai bună clasare pentru România din ultimii 24 de ani, notează Observator. Competiţia a fost acerbă. Fiecare dintre cele 112 ţări participante la Olimpiada Internaţională de Matematică a fost reprezentată de câte un lot format din şase elevi.
Elevii nu vor să studieze în România
Din nefericire pentru țara noastră, elevii olimpici preferă să studieze în continuare în străinătate, neavând prea mare încredere în facultățile din România.
„Cred că o facultate în străinătate îmi oferă în momentul aceasta ceva mai multă deschidere, cursuri mult mai bune decât avem aici și, în primul rând, o competiție între elevi mult mai bună”, spune Radu Lecoiu, olimpic medaliat cu argint.
Cătălin Gherghe, profesor coordonator al lotului olimpic, spune că acest lucru nu ar trebui să se întâmple în mod normal, dar că este foarte important ca aceștia să revină, totuși, în țară, după terminarea facultății.
Nu e ceva normal să plece la facultate în străinătate, e normal să își dorească competiţia, ce ar trebui să încercăm să facem este să ii aducem înapoi după ce termină facultatea”, spune el.
Rezultatele obținute de cei șase elevi români
- medalii de aur:
– David-Andrei Anghel, care a obtinut maximum de puncte, Liceul Internațional de Informatică, București
– Andrei Moldovan, Liceul Internațional de Informatică, București
– Robert Dragomirescu, Liceul Internațional de Informatică, București
– Pavel Ciurea, Liceul Internațional de Informatică București
– Andrei Chiriță, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București - medalie de argint:
– Radu Lecoiu, Liceul Internațional de Informatică, București
Delegația României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, și însoțită de lect. dr. Mihai Chiş, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, de Lucian Țurea, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și de Ana Naghi, observator din partea Ministerului Educației.
Sursa foto: Facebook/Ministerul Educației