Elevii și studenții din instituțiile de învățământ ale MApN trec în sistem online. Oficial: „Pregătirea militară se suspendă, orele vor fi recuperate”
Toate instituțiile de învățământ din România, de la nivel preșcolar până la postuniversitar, își suspendă, începând de miercuri, activitățile față în față și trec în sistem online, a anunțat, miercuri, Ministerul Apărării Naționale.
Activitatea didactică în instituțiile de învățământ militar se mută deocamdată în online, de miercuri, astfel că tinerii nu vor mai sta în cazarmă, ci vor participa la cursuri de acasă.
„Din dispoziția ministrului apărării naționale, având în vedere măsurile stabilite de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență și Ministerul Educaţiei şi Cercetării în condițiile situației epidemiologice din acest moment, prin ordin al șefului Statului Major al Apărării se supendă în mod eșalonat, începând de miercuri, 11 noiembrie, activitățile educaționale care impun prezența fizică a elevilor, studenților și cursanților în sistemul de învățământ militar preșcolar, liceal, post-liceal, universitar și post-universitar, precum și în instituțiile de formare continuă”, au transmis, miercuri, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
„Din păcate, Armata online nu este posibilă”
Potrivit MApN, elevii și studenții vor continua activitățile educaționale în format online de la domiciliu, iar pentru cursanții – cadre militare sau personal civil – în format online sau la distanță de la locurile de muncă.
„Măsurile nu au o durată determinată. În funcție de evoluția pandemiei, cursurile față în față vor fi reluate”, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN, colonel (r) Daniel Anghel, la solicitarea Gândul.
În ceea ce privește derularea cursurilor de pregătire fizică militară, acestea se vor suspenda în această perioadă. „Din păcate, Armata online nu este posibilă. Fizic, ei se pot antrena în continuare, la domiciliu”, a precizat reprezentantul MApN.
Potrivit oficialului MApN, pregătirea militară se suspendă și orele vor fi recuperate ulterior.
„Studenții Institutului Medico-Militar îşi vor desfăşura activitatea didactică în funcţie de deciziile senatelor celor două universităţi de medicină la care studiază – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” și Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, în principiu, în formatul online. În plus, studenții IMM continuă activitățile de voluntariat în sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică ale Municipiului București și județului Mureș”, se arată în comunicatul MApN.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, la deschiderea anul de învățământ 2020-2021 la nivel preuniversitar, în 14 septembrie, s-au prezentat la cursuri 2.232 de elevi în cadrul celor cinci colegii militare naționale de la Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanța și Craiova, dintre care peste 600 sunt elevi de clasa a IX – a, și peste 1.200 de elevi în școlile militare de maiştri militari şi subofiţeri, dintre care 770 sunt înscriși în anul I.
Complexul preșcolar al Ministerului Apărării Naționale cuprinde cuprinde Grădinița Nr. 2, cu 179 de copii, și creșa, unde sunt înscriși 27 de copii, conform Trustului de presă al MApN.
Demersuri pentru dotarea cu tablete și laptopuri
Potrivit reprezentanților MApN, până la începutul anului școlar 2020-2021, toți cei 2.250 de elevi din colegiile naționale militare au fost dotați cu tablete și laptopuri. De asemenea, se depun eforturi ca până la sfârșitul acestui an, având în vedere și lansarea Programului Operațional Competitivitate pentru finanțarea tabletelor pentru elevi și studenți, să fie achiziționate astfel de dispozitive pentru toți cei 1.535 de elevi ai școlilor postliceale militare.
De asemenea, cei mai mulți dintre cei peste 5.200 de studenți din instituțiile de învățământ superior militare dețin laptopuri, tablete și telefoane mobile, dar până la finalul semestrului I al acestui an universitar, în spiritul aceleași oportunități oferite de programul menționat, va fi definitivată procedura de achiziționare a tabletelor și laptopurilor pentru studenții care provin din medii defavorizate, a transmis MApN.
Până miercuri, 11 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 324.094 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), zi în care a fost înregistrat un nou record al deceselor din ultimele 24 de ore: 203.