Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că dispariția lui Yahya Sinwar, liderul Hamas, este „începutul sfârșitului” în Fâșia Gaza. Totuși, nu este foarte clar ce a vrut să spună prin această declarație îndrăzneață, însă trebuie reamintit că, de-a lungul întregului război cu Hamas succesele tactice remarcabile ale Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) nu au putut duce, încă, la sfârșitul guvernării Hamas în Gaza, la dezarmarea islamiștilor și la recuperarea tuturor ostaticilor.
Eliminarea figurii dominante a grupării islamiste Hamas ar putea deschide o mică fereastră de oportunitate pentru ca obiectivele evazive de război ale Israelului să fie atinse. Până acum, niciunul nu a fost încă asigurat.
Înalți oficiali americani – inclusiv secretarul Apărării, Lloyd Austin, și secretarul de stat Antony Blinken – au indicat că văd o șansă de a pune capăt războiului în viitorul apropiat, iar mulți lideri mondiali și-au exprimat același sentiment.
O întrebare, totuși, este cât de multă influență a mai avut Sinwar asupra operațiunilor Hamas în această etapă. Fâșia Gaza a fost „tăiată” în mai multe bucăți, iar celulele Hamas au fost nevoite să opereze independent împotriva forțelor IDF.
Totuși, imaginile cu liderul lor zăcând în mijlocul ruinelor teritoriului pe care îl conducea cândva i-ar putea demoraliza pe acei luptători care încă se agață de speranța disperată că avea un plan pentru a-i scoate din război în viață și încă la putere, notează The Times of Israel.
Lipsa unui baraj de rachete, ca ripostă în urma uciderii lui Sinwar, indică o grupare Hamas care nu acționează în niciun fel ca o organizație coerentă.
Israelul a reușit să creeze o fereastră de oportunitate și împotriva Hezbollah, confuz și demoralizat, din Liban.
Dar, în loc să se grăbească prin acea fereastră cu o campanie menită să distrugă puternica armată a Hezbollah, Israelul a optat pentru o campanie terestră limitată împotriva infrastructurii inamice, nu a luptătorilor.
Avantajul neașteptat al Israelului, survenit în urma morții lui Sinwar, i-ar putea împinge pe unii lideri Hamas să-și arunce armele sau să încerce să fugă în zonele umanitare sub o „mască civilă”.
O grupare Hamas demoralizată, fără lider, prezintă, de asemenea, o oportunitate temporară de a reuși ca altcineva să distribuie ajutor umanitar, atât timp cât Israelul a acuzat UNRWA că este un „element cheie pentru subminarea guvernării civile a organizației din Fâșie”.
Există, totuși, noi provocări potențiale pentru a ajunge la o înțelegere cu ostatici.
Nu a fost niciodată clar că Sinwar însuși ar fi putut să adune toți ostaticii din Gaza, chiar dacă ar fi vrut o înțelegere. Unui succesor al său, cu mai puțină credibilitate și putere, i-ar fi și mai greu să facă acest lucru.
Și nu va exista neapărat un singur succesor. Împărțită geografic timp de aproape un an, gruparea islamistă Hamas s-ar putea transforma în miliții conduse de comandanți locali, fiecare ținând mai mulți ostatici și oferind propriul set de cereri. Deși asta ar oferi șansa de a elibera unii ostatici în „tranzacții” mai mici, o astfel de dinamică ar face aproape imposibil un acord cuprinzător.
Cu aliații din străinătate dornici să găsească o modalitate de a pune capăt luptei înainte de a se extinde și mai mult, Netanyahu ar putea opta acum pentru un mare acord, care să lege Gaza, Libanul și Iranul.
Ploaia va începe să transforme solul Libanului în noroi, în curând, făcând manevrele la sol ale IDF mult mai dificile. Blindatele israeliane blocate vor fi ținte tentante pentru Hezbollah, deoarece gruparea sprijinită de Iran încearcă să-și restabilească reputația după ce a suferit lovituri devastatoare.
De asemenea, Israelul nu a răspuns încă la atacul Iranului cu rachete balistice de la începutul acestei luni, iar Casa Albă depune eforturi majore pentru a limita reacția.
Prin intermediul SUA, Netanyahu ar putea trimite Iranului un mesaj că își va minimiza răspunsul dacă Hezbollah este de acord cu condițiile Israelului în Liban și Hamas capitulează în Gaza.
Iranul a pierdut deja orice element de descurajare împotriva Israelului în Hamas și, din punctul de vedere al Teheranului, o soluție diplomatică în Liban ar asigura că Hezbollah-ul său principal supraviețuiește rundei actuale și are ocazia să înceapă reconstrucția.
Un astfel de acord ar servi, de asemenea, intereselor administrației Biden, prevenind o nouă extindere a războiului – și o posibilă creștere a prețului petrolului – înaintea alegerilor prezidențiale.
Vicepreședintele Kamala Harris le-ar putea spune susținătorilor Israelului că ea a fost alături de aliatul Americii vreme de un an, în timp ce acesta și-a atins obiectivele de război și le-ar putea spune alegătorilor musulmani și arabi din Michigan că ea și Biden au jucat un rol esențial în încheierea războiului.
Netanyahu, totuși, pare din ce în ce mai înverșunat în hotărârea sa de a continua lupta în Gaza și de a ridica nivelul militar împotriva Hezbollah.
Va căuta Netanyahu să obțină sprijin internațional pentru încheierea războiului sau va dubla presiunea militară, o abordare care s-a dovedit a fi, cel puțin până acum, încununată de succes?
Foto – Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: