Eliminarea lui Yahya Sinwar, o ESCALADARE a luptelor sau o fereastră de oportunitate pentru negocierile Israel – Hamas?

Eliminarea lui Yahya Sinwar, o ESCALADARE a luptelor sau o fereastră de oportunitate pentru negocierile Israel - Hamas?

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că dispariția lui Yahya Sinwar, liderul Hamas, este „începutul sfârșitului” în Fâșia Gaza. Totuși, nu este foarte clar ce a vrut să spună prin această declarație îndrăzneață, însă trebuie reamintit că, de-a lungul întregului război cu Hamas succesele tactice remarcabile ale Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) nu au putut duce, încă, la sfârșitul guvernării Hamas în Gaza, la dezarmarea islamiștilor și la recuperarea tuturor ostaticilor.

Eliminarea figurii dominante a grupării islamiste Hamas ar putea deschide o mică fereastră de oportunitate pentru ca obiectivele evazive de război ale Israelului să fie atinse. Până acum, niciunul nu a fost încă asigurat.

Înalți oficiali americani – inclusiv secretarul Apărării, Lloyd Austin, și secretarul de stat Antony Blinken – au indicat că văd o șansă de a pune capăt războiului în viitorul apropiat, iar mulți lideri mondiali și-au exprimat același sentiment.

Imaginile cu liderul Sinwar în mijlocul ruinelor i-ar putea demoraliza pe luptătorii Hamas?

O întrebare, totuși, este cât de multă influență a mai avut Sinwar asupra operațiunilor Hamas în această etapă. Fâșia Gaza a fost „tăiată” în mai multe bucăți, iar celulele Hamas au fost nevoite să opereze independent împotriva forțelor IDF.

Totuși, imaginile cu liderul lor zăcând în mijlocul ruinelor teritoriului pe care îl conducea cândva i-ar putea demoraliza pe acei luptători care încă se agață de speranța disperată că avea un plan pentru a-i scoate din război în viață și încă la putere, notează The Times of Israel.

Lipsa unui baraj de rachete, ca ripostă în urma uciderii lui Sinwar, indică o grupare Hamas care nu acționează în niciun fel ca o organizație coerentă.

Yahya Sinwar | Foto – Profimedia Images

Împotriva Hezbollah, Israelul a optat pentru o campanie terestră limitată împotriva infrastructurii inamice

Israelul a reușit să creeze o fereastră de oportunitate și împotriva Hezbollah, confuz și demoralizat, din Liban.

Dar, în loc să se grăbească prin acea fereastră cu o campanie menită să distrugă puternica armată a Hezbollah, Israelul a optat pentru o campanie terestră limitată împotriva infrastructurii inamice, nu a luptătorilor.

  • Acea fereastră se închide acum. Hezbollah dă semne de regrupare, lansând baraje eficiente cu rachete și drone și ambuscade coerente împotriva trupelor IDF care manevrează.
  • Pentru a-și exploata avantajul din Gaza atâta vreme cât situația este „la cald”, IDF ar trebui să crească temporar presiunea militară asupra Hamas pe toată Fâșia, nu doar în Jabaliya.

Avantajul neașteptat al Israelului, survenit în urma morții lui Sinwar, i-ar putea împinge pe unii lideri Hamas să-și arunce armele sau să încerce să fugă în zonele umanitare sub o „mască civilă”.

O grupare Hamas demoralizată, fără lider, prezintă, de asemenea, o oportunitate temporară de a reuși ca altcineva să distribuie ajutor umanitar, atât timp cât Israelul a acuzat UNRWA că este un „element cheie pentru subminarea guvernării civile a organizației din Fâșie”.

Noi provocări potențiale pentru a ajunge la o înțelegere cu ostatici

Există, totuși, noi provocări potențiale pentru a ajunge la o înțelegere cu ostatici.

Nu a fost niciodată clar că Sinwar însuși ar fi putut să adune toți ostaticii din Gaza, chiar dacă ar fi vrut o înțelegere. Unui succesor al său, cu mai puțină credibilitate și putere, i-ar fi și mai greu să facă acest lucru.

Și nu va exista neapărat un singur succesor. Împărțită geografic timp de aproape un an, gruparea islamistă Hamas s-ar putea transforma în miliții conduse de comandanți locali, fiecare ținând mai mulți ostatici și oferind propriul set de cereri. Deși asta ar oferi șansa de a elibera unii ostatici în „tranzacții” mai mici, o astfel de dinamică ar face aproape imposibil un acord cuprinzător.

Cu aliații din străinătate dornici să găsească o modalitate de a pune capăt luptei înainte de a se extinde și mai mult, Netanyahu ar putea opta acum pentru un mare acord, care să lege Gaza, Libanul și Iranul.

Blindatele israeliane blocate vor fi ținte tentante pentru Hezbollah

Ploaia va începe să transforme solul Libanului în noroi, în curând, făcând manevrele la sol ale IDF mult mai dificile. Blindatele israeliane blocate vor fi ținte tentante pentru Hezbollah, deoarece gruparea sprijinită de Iran încearcă să-și restabilească reputația după ce a suferit lovituri devastatoare.

De asemenea, Israelul nu a răspuns încă la atacul Iranului cu rachete balistice de la începutul acestei luni, iar Casa Albă depune eforturi majore pentru a limita reacția.

Prin intermediul SUA, Netanyahu ar putea trimite Iranului un mesaj că își va minimiza răspunsul dacă Hezbollah este de acord cu condițiile Israelului în Liban și Hamas capitulează în Gaza.

Iranul a pierdut deja orice element de descurajare împotriva Israelului în Hamas și, din punctul de vedere al Teheranului, o soluție diplomatică în Liban ar asigura că Hezbollah-ul său principal supraviețuiește rundei actuale și are ocazia să înceapă reconstrucția.

Un astfel de acord ar servi, de asemenea, intereselor administrației Biden, prevenind o nouă extindere a războiului – și o posibilă creștere a prețului petrolului – înaintea alegerilor prezidențiale.

Va crește Netanyahu presiunea militară în Liban?

Vicepreședintele Kamala Harris le-ar putea spune susținătorilor Israelului că ea a fost alături de aliatul Americii vreme de un an, în timp ce acesta și-a atins obiectivele de război și le-ar putea spune alegătorilor musulmani și arabi din Michigan că ea și Biden au jucat un rol esențial în încheierea războiului.

Netanyahu, totuși, pare din ce în ce mai înverșunat în hotărârea sa de a continua lupta în Gaza și de a ridica nivelul militar împotriva Hezbollah.

Va căuta Netanyahu să obțină sprijin internațional pentru încheierea războiului sau va dubla presiunea militară, o abordare care s-a dovedit a fi, cel puțin până acum, încununată de succes?

Foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Avioanele israeliene F-15I, care au efectuat atacul împotriva sediului HEZBOLLAH din Beirut, au lansat bombe anti-buncăr ghidate cu precizie

Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Cine ar putea fi SUCCESORUL lui Hassan Nasrallah la conducerea Hezbollah: „A scăpat cu viață după lovitura IDF din Beirut”

Trecut de Putin pe linie moartă, „ȘOIMUL” Nikolai Patrushev și-a păstrat influența în FSB. Ce carte joacă fosta „eminență cenușie” de la Kremlin

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o...
Iulia Vântur, evacuată în grabă cu securitate! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Îngrijorare la granița cu România: Nave misterioase din Rusia au început să sosească în Republica...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Iulia Vântur, EVACUATĂ în grabă cu SECURITATE! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
"Nu mă aşteptam să găsesc aşa gheaţă pe parbriz". Valul de frig a pus stăpânire...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Zelenski, la întâlnirea cu liderul NATO: Ucraina merită să devină al 33-lea membru al alianţei
S-a întâmplat CU ADEVĂRAT! Cine I-A FURAT creierul lui Einstein după moarte
Anunțul care i-a rupt inima Elenei Udrea. Alexandrov a spus direct: Să nu mai existe...
Elena Merișoreanu, vorbe grele despre alte cântărețe. Va fi scandal mare
Valeriu Pavel Dan s-a stins din viață la vârsta de 53 de ani. Celebrul actor...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Oana Roman, postare neașteptată pe rețelele de socializare! Vedeta a vorbit despre pensia alimentară a...
Cine este fostul campion olimpic căutat de FBI pentru crimă: "A ales să devină un...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
IQ-ul din liceu poate prezice cât alcool vei consuma ca adult