Prima pagină » Actualitate » Eliminarea orei de vară. Când ar putea România să renunțe la schimbarea orei

Eliminarea orei de vară. Când ar putea România să renunțe la schimbarea orei

Eliminarea orei de vară. Când ar putea România să renunțe la schimbarea orei
Eliminarea orei de vară. Când ar putea România să renunțe la schimbarea orei. Sursa foto: Shutterstock

România, dar și majoritatea statelor lumii, trece la ora de vară în noaptea de 27 spre 28 martie, când ora va fi dată din nou înainte.

Dar acesta ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora în Europa, informează Știrile Pro TV.

În noaptea de sâmbătă 27 martie spre duminică 28 martie, ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel că ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din acest an.

În principiu, trecerea la ora de vară a fost adoptată pentru a folosi cât mai mult lumina zilei și pentru economisirea energiei electrice.

Cu toate acestea, schimbarea orei a produs nemulțumiri de-a lungul timpului, iar mulți critică măsura pentru că ar crea probleme de sănătate în rândul cetățenilor.

În România, ora de vară este corelată cu ora de vară din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Ora de vară trebuia eliminată încă de anul acesta

În urma unui sondaj de opinie realizat la nivelul UE, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării orei, propunere susținută în principal de Germania.

Pe 26 martie 2019, Parlamentul European a votat eliminarea schimbării orei începând cu anul 2021.

Fiecare stat membru va trebui să decidă dacă va rămâne la ora standard sau la ora de vară.

Potrivit propunerii Executivului comunitar, statele membre care decid să mențină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare înacest sens în ultima duminică din luna martie 2021, iar cele care preferau ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. Cu toate acestea, propunerea prevede și posibilitatea unei amânări de 12 luni.

În condiții normale, statele UE ar fi trebuit să informeze Comisia asupra deciziei lor până în aprilie 2020, după care ar fi trebuit să urmeze o perioadă de coordonare. Cu toate acestea, procesul a fost oprit complet de negocierile privind Brexit și de izbucnirea pandemiei, iar reluarea acestuia ar putea avea loc cel mai devreme în 2022.

Eliminarea orei de vară a fost blocată practic din momentul în care Consiliul European a cerut Comisiei o evaluare amănunţită a impactului unei asemenea decizii. La rândul său, Comisia a aruncat răspunderea în seama statelor membre, cerând Consiliului să prezinte o poziţie comună.

România a încercat în 2018 să renunțe la ora de vară

În România a existat o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară, dar aceasta a fost respinsă de Senat în ședința din 29 mai 2018, în calitate de primă cameră sesizată.

La acea vreme, și Guvernul României s-a opus respectivului proiect.

În noaptea de 27 spre 28 martie, noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de vară.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele