Elon MUSK pierde în instanță salariul de 56 de miliarde de dolari, cel mai mare din istoria Americii, pe care și l-a stabilit la Tesla
Cel mai mare salariu din istoria Americii, de 56 de miliarde de dolari, a fost anulat în instanță de un judecător din statul Delaware.
Elon Musk pierde, astfel, pachetul financiar pe care și l-a stabilit ca șef al companiei Tesla.
Cum și-a negociat Musk salariul
Magistratul a criticat „Board-ul” (Consiliul de Administrație) Tesla pentru că nu a asigurat o mai bună supraveghere a măsurilor întreprinse de directorul său (CEO), Elon Musk, aflat în același timp la conducerea mai multor companii.
Printre altele, judecătorul a tras concluzia că membrii C.A. al Tesla păreau datori față de CEO când Musk și-a negociat pachetul salarial.
„Consiliul de Administrație nu a pus niciodată întrebarea de 55,8 miliarde de dolari: a fost chiar necesar acest salariu pentru ca Tesla să-l păstreze pe Musk și să-și atingă obiectivele?!”, a scris judecătoarea Kathaleen McCormick în motivarea deciziei.
„Dimensiunea incredibilă a celui mai mare plan de compensare acordat vreodată – o sumă insondabilă – pare să fi fost calibrată pentru a-l ajuta pe Musk să realizeze «un viitor bun pentru umanitate»”, a mai scris judecătorul McCormick. Opinia sa a fost întinsă pe 201 de pagini.
La proces, Musk a spus că salariul de la Tesla îl folosea pentru finanțarea călătoriilor interplanetare.
„Este o modalitate de a duce omenirea pe Marte. Tesla poate ajuta la realizarea acestui lucru” – Elon Musk
Judecătorul Kathaleen McCormick a arătat că mulți dintre directorii Consiliului de Administrație al Tesla, inclusiv actualii membri Kimbal Musk, fratele lui Elon Musk, și James Murdoch, fiul magnatului mass-media Rupert Murdoch, nu au independență din cauza legăturilor lor personale strânse cu CEO-ul companiei.
Mai mult, alți doi directori, membri în C.A. Tesla, Robyn Denholm și Ira Ehrenpreis, au arătat „o lipsă de independență în decizia de salarizare”, potrivit New York Times.
Consiliul de Administrație al companiei Tesla are opt membri, cu tot cu CEO-ul Elon Musk.
Tesla, cel mai valoros brand auto
La proces, directorii Tesla au insistat că s-a aprobat acel salariu de 56 de miliarde de dolari pentru că societatea a vrut să se asigure că „unul dintre cei mai dinamici antreprenori din lume continuă să-și dedice atenția muncii” în domeniul auto, notează sursa citată.
Totuși, Antonio Gracias, un ex-director Tesla (din 2007 până în 2021), a numit povestea salariului lui Musk „o mare afacere între acționari”.
Se pare că, din datele prezentate la proces, pachetul lui Elon Musk ar fi fost de șase ori mai mare decât salariul adunat al celor mai bine plătiți CEO din lume.
Altfel, verdictul din Delaware apare într-un moment în care compania Tesla avertizează asupra încetinirii creșterii economice. În același timp, întreaga industrie americană a autovehiculelor electrice reevaluează cererea din piață.
Sub conducerea lui Elon Musk, Tesla a ajuns cel mai valoros producător de automobile din lume. Totuși, trebuie spus că o bună parte din această valoare are la bază așteptările viitoarelor descoperiri în domeniu, cum ar fi mașinile cu conducere autonomă.