Prima pagină » Actualitate » Elon Musk revoluționează industria AUTO. Cum arată noile mașini SF autonome „Robovan” și „Cyber Taxi”. Nu au volan, accelerație sau frâne

Elon Musk revoluționează industria AUTO. Cum arată noile mașini SF autonome „Robovan” și „Cyber Taxi”. Nu au volan, accelerație sau frâne

Elon Musk revoluționează industria AUTO. Cum arată noile mașini SF autonome „Robovan” și „Cyber Taxi”. Nu au volan, accelerație sau frâne
Sursa foto: Profimedia images

Elon Musk a dezvăluit joi noile concepte de vehicule autonome: „Robovan” și „Cyber Taxi”. Aceste mașini futuriste, parte a viziunii sale pentru un „nou viitor”, promit să transforme modul în care ne deplasăm, făcând pasul spre o lume fără șoferi și fără volan, cu vehicule electrice complet autonome.

La un eveniment organizat în California, șeful Tesla și SpaceX a prezentat pentru prima dată modelele celor două vehicule, descrise ca „robodube” și „robotaxi-uri”.

Acestea sunt concepute pentru a transporta pasageri fără nicio intervenție umană și ar putea revoluționa industria transporturilor.

„Vreau ca viitorul nostru să fie mai fericit decât cel distopic din filmele SF, cum ar fi Blade Runner”, a spus Musk, făcând referire la estetica futuristă a vehiculelor sale.

Vehicule SF autonome fără volan și pedale

„Cyber Taxi”, unul dintre conceptele prezentate, este o mașină complet autonomă, fără volan, pedale de accelerație sau frână.

Conform lui Elon Musk, acest vehicul ar urma să intre în producție până în 2026 și va oferi pasagerilor o experiență relaxantă, similară unui „mic șezlong confortabil”. De asemenea, el a menționat că aceste taxiuri futuriste vor utiliza un sistem inovator de încărcare pe bază de plăci.

În plus, Musk a dezvăluit și „Robovan”, un vehicul de tip furgonetă autonomă, capabil să transporte un număr mai mare de persoane. Acesta ar urma să fie integrat în rețeaua de transport Tesla, odată ce agențiile de reglementare vor permite folosirea mașinilor complet autonome.

Provocările tehnologiei autonome

În prezent, tehnologia autonomă se confruntă încă cu multe provocări. Deși Musk a afirmat că mașinile Tesla sunt deja mai sigure decât cele conduse de oameni, Testele independente arată că șoferii trebuie să preia controlul vehiculelor autonome în medie la fiecare 20 de kilometri, potrivit CNN.

În ciuda entuziasmului lui Musk, rămâne de văzut dacă „robotaxi-urile” vor deveni operaționale în termenul prevăzut, după ce, în trecut, Musk a făcut promisiuni similare care nu s-au concretizat la timp.

Elon Musk a recunoscut că este adesea „prea optimist” în privința termenelor pentru implementarea tehnologiei, dar și-a exprimat speranța că Tesla va primi aprobările necesare pentru a introduce pe piață mașinile complet autonome în state precum California sau Texas în următorul an.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele