Prima pagină » Actualitate » Elon Musk testează „RELAXAREA reglementărilor globale” în România. Șeful SpaceX vrea să crească viteza de internet prin sateliții Starlink

Elon Musk testează „RELAXAREA reglementărilor globale” în România. Șeful SpaceX vrea să crească viteza de internet prin sateliții Starlink

Elon Musk testează „RELAXAREA reglementărilor globale” în România. Șeful SpaceX vrea să crească viteza de internet prin sateliții Starlink
Sursa foto: Profimedia images

Starlink, operatorul de internet prin satelit al SpaceX, deținut de Elon Musk desfășoară teste în România pentru a demonstra că limitele impuse de reglementările internaționale pot fi relaxate, fără a afecta funcționarea sateliților geostaționari.

Starlink, serviciul de internet prin satelit controlat de SpaceX al lui Elon Musk, a început de câteva luni să testeze în România, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), posibilitatea relaxării unei reglementări globale din anii ‘90.

Această normă, impusă de International Telecommunications Union (ITU), limitează tehnic sateliții de generație nouă, non-geostaționari, precum cei ai Starlink, afectând viteza și aria de acoperire a serviciilor de internet prin satelit.

Limitarea se referă la densitatea fluxului de putere echivalent (EPFD), care reglează energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite către echipamentele terestre asociate. Scopul acestei norme este protejarea sateliților geostaționari de interferențele care le-ar putea afecta funcționarea, potrivit Profit.ro.

Teste pentru majorarea limitei EPFD

SpaceX a făcut demersuri pentru majorarea limitei EPFD, susținând că aceasta este prea scăzută pentru a atinge scopurile prevăzute. Recent, compania a cerut autorităților americane să relaxeze norma la nivel național, fără a mai aștepta modificările de la ITU.

România devine, astfel, prima țară în care se desfășoară un studiu menit să demonstreze că limita EPFD poate fi majorată semnificativ fără a perturba activitatea sateliților clasici.

Începând cu luna iulie a acestui an, Starlink, în colaborare cu ANCOM, a demarat un „test EPFD” care va dura cel puțin șase luni. Testul permite Starlink să depășească actualul plafon EPFD, operațiunile desfășurându-se sub supravegherea autorității.

România ar putea să trimită un cosmonaut în spațiu

Rezultatele studiului vor fi utilizate de ANCOM în cadrul întâlnirilor ITU pentru a argumenta că sateliții de nouă generație, precum Starlink, pot funcționa la niveluri EPFD superioare fără a afecta sateliții geostaționari.

Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a postat recent imagini alături de Elon Musk, subliniind colaborarea dintre România și SpaceX, și a menționat posibilitatea ca România să trimită un cosmonaut în spațiu în viitorul apropiat.

Serviciile Starlink sunt disponibile în România din martie 2022.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și