Autoritățile chineze cântăresc posibilitatea ca Elon Musk să cumpere operațiunile TikTok din SUA, în cazul în care platforma va fi interzisă în America până la sfârșitul acestei săptămânii, informația publicația Bloomberg.
UPDATE – TikTok: „Pură ficțiune”
TikTok cataloghează drept „pură ficțiune” informațiile conform cărora China ar lua în calcul vânzarea operațiunilor din Statele Unite către Elon Musk.
Reacția companiei vine după ce Bloomberg a publicat un articol în care susține că oficialii chinezi analizează posibilitatea vânzării afacerilor TikTok din SUA către cel mai bogat om din lume, în cazul în care Curtea Supremă americană va menține legea care interzice aplicația.
TikTok are termen până pe 19 ianuarie să își vândă operațiunile din SUA, altfel riscă să fie interzisă în această țară, dar compania a transmis în repetate rânduri că nu intenționează să facă acest pas.
În 2024, Statele Unite au adoptat o lege care obligă gigantul chinez ByteDance, proprietarul platformei de socializare, să vândă TikTok până la data de 19 ianuarie 2025.
Dacă acest lucru nu se va întâmpla, aplicația ar urma să fie interzisă în Statele Unite.
Peste 170 de milioane de americani folosesc aplicația de social media și divertisment TikTok.
Disputa dintre cele două tabere a ajuns până la Curtea Supremă a SUA, care a ascultat, vineri, 10 ianuarie, argumentele ambelor părți.
Washingtonul a susținut că dorește să prevină riscurile de spionaj și manipulare din partea Beijingului, în timp ce China a acuzat că legea americană blochează libertatea de exprimare.
O majoritate clară de judecători a fost pregătită să autorizeze interdicția.
Guvernul chinez și ByteDance s-au opus întotdeauna, în mod deschis, unei cesionări a diviziei americane a TikTok.
„Dar înalți oficiali ai început, deja, să discute despre planuri de urgență pentru TikTok, ca parte a unei discuții ample despre cum să lucreze cu administrația lui Donald Trump, una dintre acestea implicându-l pe Musk. În cadrul unui scenariu imaginat de guvernul Chinei, compania X ar prelua controlul asupra diviziei TikTok din SUA și ar conduce cele două companii împreună”, au declarat surse confidențiale pentru Bloomberg.
Articolul notează, însă, că deliberările sunt „preliminare”.
Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, a provocat o surpriză atunci când și-a anunțat intenția de a cumpăra Twitter, la începutul anului 2022. După luni de răsturnări de situație și atacuri la adresa platformei, el a achiziționat compania pentru 44 de miliarde de dolari.
Donald Trump, ales președinte al Statelor Unite, a încercat să interzică TikTok și în primul său mandat, în 2020, tot în numele securității naționale.
De atunci, el a dat înapoi, susținând că are o „slăbiciune” pentru aplicație și pentru publicul său tânăr.
În ceea ce-l privește pe Elon Musk, el a co-fondat o serie de companii, dintre care cea mai recentă este xAI, specializată în inteligența artificială generativă, care necesită munți de date proaspete. Iar rețelele sociale sunt ideale pentru alimentarea modelelor IA.
Antreprenorul și-a asumat și responsabilități politice. Donald Trump i-a cerut să conducă o misiune de consiliere externă pentru a face economii masive în bugetele federale.
CITEȘTE ȘI: