Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a dat joi undă verde pastilei anti-COVID-19 de la Pfizer pentru tratarea adulților cu risc de îmbolnăvire severă.
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că blocul comunitar a înregistrat în prezent progrese bune în ceea ce privește alinierea tratamentelor, pe care le-a descris ca fiind a doua linie de apărare după vaccinuri.
„Paxlovid este primul antiviral oral pentru uz casnic din portofoliul nostru și are potențialul de a face o diferență reală pentru persoanele cu risc ridicat de evoluție către COVID sever”, a spus ea.
Italia, Germania și Belgia se numără printre puținele țări din UE care au cumpărat medicamentul, denumit Paxlovid.
În decembrie, Statele Unite au autorizat Paxlovid și medicamentul similar al Merck (MRK.N), molnupiravir, în decembrie.
Pastila Merck este, de asemenea, în curs de examinare în UE, dar durează mai mult pentru a fi aprobată, deoarece compania și-a revizuit datele studiului în noiembrie, afirmând că medicamentul a fost semnificativ mai puțin eficient decât se credea anterior.
Aceste medicamente orale, în special cel al Pfizer, sunt considerate noi opțiuni de tratament promițătoare, care pot fi luate la domiciliu la apariția simptomelor COVID-19 pentru a ajuta la prevenirea spitalizărilor și a deceselor.
„Suntem mândri să avem o amprentă puternică de producție în Europa, care va ajuta la susținerea producției de până la 120 de milioane de cure de Paxlovid la nivel global”, a declarat directorul general al Pfizer, Albert Bourla, într-o declarație.
Administrarea a două medicamente Paxlovid, a avut o eficiență de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat de îmbolnăvire severă, potrivit datelor din studiul clinic al companiei. Datele recente de laborator sugerează că medicamentul și-a păstrat eficacitatea și împotriva variantei Omicron.