Scriitoarea Lucia Olaru Nenati, unul dintre cei mai cunoscuți eminescologi din România, a vorbit despre viața lui Mihai Eminescu în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, difuzat sâmbătă, 17 iunie, de la ora 19:00.
Invitata lui Adrian Artene, Lucia Olaru Nenati, a vorbit, printre altele, și despre activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu, care ”a fost un luptător cu sabia dreptății în mână”.
”Eminescu a fost un martir, a fost un luptător cu sabia dreptății în mână. Avea, după mine, avea un organ de sesizare a nedreptății extraordinar. Și era total lipsit de prudență și de lașitate.
A fost, în primul rând poet, dar a fost, tot la fel de mare, și jurnalist. Un jurnalist trebuie să identifice lucrurile corecte și să le separe de cele incorecte și să aibă curajul lor. Puțini sunt jurnaliștii care au acest curaj de a prezenta publicului sau în fața Conștiinței Divine, lucrurile neconforme cu adevărul.
El (n.r. Mihai Eminescu) a avut exact aceste lucruri. Nu întâmplător s-a instituit și medalia ”Eminescu jurnalistul”, pe care mă mândresc că am primit-o din partea mult regretatului Dinu Doru Glăvan. Având această medalie la inimă spun că el a fost ca jurnalist un apărător al societății, un paznic al vieții corecte, el nu se sfia să spună de nimic”, a spus Lucia Olaru Nenati.
Întrebată de Adrian Artene dacă putem afirma că la 33 de ani Mihai Eminescu devine primul jurnalist deținut politic din România Lucia Olaru Nenati a răspuns afirmativ.
”El nu poate fi acuzat niciodată că a făcut un lucru ipocrit sau incorect cu bună știință”, a mai spus Lucia Olaru Nenati.
Doctor în filologie, Lucia Olaru Nenati a fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, custode al casei memoriale de la Ipotești și și-a dedicat întreaga viață studiului operei și vieții eminesciene.
Scriitoarea s-a născut pe 20 februarie 1949 la Rădăuţi, în Bucovina. A publicat până în prezent 40 cărţi de poezie, proză, eseu, literatură pentru copii, cercetare şi istorie literară, eminescologie şi albume muzicale.
În afară de volumele personale, este prezentă în circa 50 de antologii, culegeri şi volume colective.
Lucia Olaru Nenati este și muzeograf pasionat, de numele căreia se leagă începuturile reconsiderării muzeistice a lui Mihai Eminescu la Ipotești.
VEZI AICI PODCASTUL INTEGRAL: