Piața europeană de electricitate a avut un parcurs complicat, care a adus cu sine prețuri record. Cu toate acestea, scumpirile nu au afectat în egală măsură piețele naționale. România se află printre statele cu cele mai mai scumpiri la electricitate, din motive care țin de lipsa investițiilor în domeniu, dar și de o reglementare care a crescut vulnerabilitatea energetică a națiunii, arată analistul Gândul Petrișor Peiu, în Top 5 evenimente economice din perioada 9-16 ianuarie 2022.
Prețul spot al energiei electrice a crescut de patru ori anul trecut. Luna decembrie din 2021 a dus la o medie de tranzacţionare a energiei pe platforma PZU (piața zilei următoare) a bursei OPCOM de 230 de euro/ MWh.
Nivelul de 230 de euro pe MWh din decembrie 2021 este cel mai mare preţ al energiei de anul trecut, acesta fiind de altfel şi un record istoric. Pe de altă parte, preţul a fost cu 8% mai mare faţă de noiembrie, ceea ce pare a indica un ritm de creștere mai lent faţă de cel consemnat lunile anterioare.
Cauzele principale, pe plan european, țin de revenirea cererii în piață, de explozia certificatelor de emisii de CO2, de insuficiența livrărilor de gaze rusești și de producţia neobişnuit de mică de energie verde (eoliană) de anul trecut.
Din păcate, această situaţie specială a arătat vulnerabilitatea sistemului energetic național, lipsit de investiţii majore în ultimii 15 ani și cu multe grupuri de producție scoase din funcţiune.