Energie electrică din GRĂSIMEA de pui. O descoperire inedită ce ar putea revoluționa industria energetică ecologică

Publicat: 21 05. 2024, 11:29
Actualizat: 21 05. 2024, 11:49
Sursa foto: Profimedia images

Omenirea este într-o continuă căutare în privința soluțiilor ecologice și sustenabile în privința obținerii energiei electrice. Acum, cercetărorii americani au făcut o descoperire remarcabilă – grăsimea de pui poate fi transformată în energie electrică.

Evoluția globală către o energie mai durabilă și mai ecologică a crescut rezervele de energie și cererea de dispozitive de stocare a energiei.

Din păcate, unele materiale pentru aceste dispozitive pot fi scumpe și problematice din punct de vedere ecologic. Producerea de dispozitive alternative de stocare a energiei din lucruri care sunt de obicei aruncate ar putea contribui la rezolvarea acestor probleme.

Cercetătorii americani au transformat grăsimea de pui în energie electrică, mai precis în electrozi pe bază de carbon pentru supercondensatori. Aceasta este cu adevărat o descoperire remarcabilă, întrucât nu s-a gândit nimeni că balana grăsime de la pui poate deveni o sursă ecologică de energie a viitorului.

Conform cercetătorilor, acești supercondensatori, capabili să stocheze și să alimenteze LED-uri, reprezintă o alternativă mai accesibilă și mai puțin dăunătoare mediului în comparație cu materialele tradiționale utilizate în prezent.

Un raport recent arată că grăsimea de pui poate fi transformată în nanostructuri printr-un proces simplu și accesibil.

Cercetătorii au folosit mai întâi un pistol cu flacără cu gaz pentru a topi grăsimea de pui și apoi au ars uleiul topit prin metoda fitilului de flacără, la fel cum s-ar folosi o lampă cu ulei. Apoi au colectat funinginea de pe fundul unui balon, care a fost suspendat deasupra flăcării.

Microscopia electronică a arătat că funinginea conținea nanostructuri pe bază de carbon care erau rețele sferice uniforme de inele concentrice de grafit, precum straturile de ceapă. Cercetătorii au testat o modalitate de a îmbunătăți caracteristicile electrice ale nanoparticulelor de carbon prin înmuierea acestora într-o soluție de tiouree.

Asamblate în electrodul negativ al unui supercapacitor asimetric, nanoparticulele de carbon provenite din grăsime de pui au demonstrat o capacitate și o durabilitate bune, precum și o densitate mare de energie și de putere. Aceste proprietăți au fost îmbunătățite și mai mult atunci când electrozii au fost confecționați din nanoparticule de carbon tratate cu tiouree.

Cercetătorii au demonstrat apoi că noul supercondensator poate efectua aplicații în timp real – încărcarea și conectarea a două dintre ele pentru a aprinde LED-uri roșii, verzi și albastre, conform pubs.acs.org.

În 2023, capacitatea globală de energie regenerabilă a cunoscut o creștere fără precedent de aproape 50% față de anul precedent, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.