ENERGY NOW III. István-Loránt Antal: „Este nevoie să înțelegem că trebuie să investim în noi capacități, să retehnologizăm capacitățile existente”

Publicat: 06/04/2022, 13:53
Actualizat: 06/04/2022, 13:56

István-Loránt Antal, Președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din cadrul Senatului României, a vorbit, la a treia ediție a Conferinței Energy Now organizată de Gândul, despre noua schemă de ajutor adoptată de Guvern, pentru susținerea facturilor la energie electrică și gaze naturale. Pe de altă parte, Antal a declarat că suntem într-o poziție bună, această criză geopolitică ne-a dat din nou oportunități și trebuie să avem acea chibzuință să repoziționăm România pe harta energiei.

Noua schemă de ajutor a fost adoptată de Guvern, în 18 martie, pentru susținerea facturilor la energie electrică și gaze naturale, ce vizează perioada de la 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, deci la finalul primei scheme care acorda facilități.

„Ordonanța de urgență, proiectul de aprobare a fost dezbătut ieri în cadrul ședinței a comisiei de energie din Senat, s-a dat un raport de admitere, fără prea mari modificări, urmează ca să intre în plen, ordonanța din 1 aprilie nu a fost modificată în Senatul României.

Cred că am acționat corect, de 30 de ani se discută de predictibilitate, direcție legislativă fermă. Șirul OUG-urilor în criză energetică a început din 1 noiembrie, când a fost emisă 118, pe procedură legislativă în Parlament, unde am făcut modificări substanțiale și practic toată piața a activat pe baza acelei ordonanțe, 118, după care știm că la capitolul legislație secundară au fost sincope considerabile, pe care le-a simțit piața, din păcate.

Din 1 februarie a intrat în vigoare ordonanța de urgență 3 și 27, din 1 aprilie. Eu am declarat că ordonanța 27 are deja la bază toate neînțelegerile venite din partea industriei, în cele 5 luni, toate au fost rezolvate, cred că este una corect făcută. Nu există o lege perfectă, o OUG perfectă. Aceste acte administrative sunt pregătite de oameni.

Populația, gospodăriile, să nu uităm, care consumă energie electrică și gaze naturale, piața e una volatilă. Vă spun cu fermitate că era nevoie de această ordonanță 27, știam că măsurile celorlalte OUG se vor termina, din 1 aprilie fiind nevoie de o altă intervenție.

Până în 1 aprilie 2023 această ordonanță este în vigoare, a creat cadrul clar a domeniului unde se înțeleg foarte bine pozițiile consumatorilor și actorilor din industrie„, a declarat István-Loránt Antal, Președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din cadrul Senatului României, la Conferința „ENERGY NOW III” .

Două modificări clare în OUG

„Eu, în calitate de președinte, având o comunicare clară cu colegii din coaliție, am ajuns la concluzia de a NU modifica OUG, am da semnale în piață că nu am înțeles lucrurile foarte clar.

Erau două modificări clare, pe care le-am introdus, două amendamente, unul se referă la centralele termice, știți că în această OUG toți cei care produc energie electrică o să aibă pe veniturile suplimentare impozit de 80%, pornind de la prețul de 450 de lei ca și preț de referință, există acea ordonanță 7, care din 2013 este în vigoare, ordonanță emisă de guvernul Ponta, cadre se referea la industria de gaze naturale, producătorii, pe venituri suplimentare trebuiau să plătească o dată 60%, apoi dacă depășeau, trebuie să plătească 80% impozit.

În noua ordonanță și pentru cei care produc energie electrică a fost introdusă suprataxarea, trebuia să exceptăm centralele termice de la suprataxare, prin această supraimpozitare creăm riscul falimentului. Ne-am însușit acest amendament, am votat exceptarea centralelor termice de la suprataxare.

Încă un amendament important: facturile fizice care se trimit online, am dat posibilitatea ANRE și ANPC ca ei doi să emită un ordin comun prin care să simplifice modul de facturare a energiei electrice și gazelor naturale.

De a înțelege acum o factură de la un furnizor de energie electrică s-ar putea să ai nevoie de un doctorat în anumite științe. Am venit în sprijinul consumatorilor, în ajutorul furnizorilor , de a simplifica comunicarea cu consumatorii, să ajutăm pe cetățeni, gospodăriile, ca să înțelegem ce se facturează pe acele facturi. OUG nu a fost modificată, în fond, spiritul ordonanței a fost lăsat în pace, urmează să fie votat în plen și în Camera Deputaților”, a spus István-Loránt Antal.

România, un jucător tot mai important pe piața energiei

„Cred că trebuie să clarificăm un aspect extrem de important, privind situația României din punct de vedere energetic: E într-o situație bună, în privința capacităților de producție a energiei electrice și gaze naturale, dacă am face comparație, stăm mult mai bine decât alte state cu dependență 100% de gazul rusesc. 80% din producția în România e din producție proprie, în domeniul gazelor. În privința energiei electrice, am devenit net importatori. Dar nu suntem închiși între granițele noastre.

Ce nu se consumă în România, acel kW are posibilitatea să plece în alte șase state. Prețul energiei electrice este influențat de cererea și oferta pe acest domeniu.

S-a vorbit foarte mult de noi capacități de producție. În ultimii 20 de ani România n-a avut curaj să ia decizii. Au fost mai moderați și cu intenții de a investi, reinvesti profiturile companiilor din acest domeniu în capacități noi de producție.

Până la urmă este un război nu departe de România, această criză ar trebui să o formăm în oportunități. Gazele naturale din Marea Neagră au devenit o oportunitate, trebuie să vedem exact acel cadru prin care reușim să exploatăm.

Este nevoie să înțelegem că trebuie să investim în noi capacități, să retehnologizăm capacitățile existente, se discută de a reporni și centralele pe cărbune, CE a declarat că energia nucleară este o energie curată, CE a acceptat ca gazele naturale să fie sursă de tranziție.

Prin criza geopolitică, Europa a înțeles că și Greendeal-ul ar trebui regândit. Nu putem să închidem tot ce e fosil, să fim pe regenerabil, care, la un blackout, ne-ar lăsa fără curent electric. România trebuie să redevină un actor pe această piață.

Este extrem de important să avem o gândire sănătoasă, combinat cu capacități de producție regenerabile.

Ca să închid această intervenție, eu cred că suntem într-o poziție bună, această criză ne-a dat din nou oportunități, și trebuie să avem acea chibzuință să repoziționăm România pe harta energiei”, a conchis István-Loránt Antal, Președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din cadrul Senatului României, la Conferința „ENERGY NOW III” .

Prețurile stabilite prin noua ordonanță

„Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după decizia Executivului de adoptare a noii ordonațe de urgență.

Astfel, la energie electrică, conform noii OUG:

prețul final facturat pentru consumatorii casnici este

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

prețul final facturat pentru consumatorii noncasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:

  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici, fărp limită de consum

La gaze naturale,

Prețul facturat pentru clienții casnici este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum

Pentru clienții noncasnici:

  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în celor al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Noua OUG prevede ca cei doi producători de gaze din România vor fi obligați să vândă o parte din gazele din producția internă la prețuri fixe.

Federația ACUE, condusă de Daniela Daraban în calitate de director executiv, reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SĂ, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2021 depășește 11 miliarde de euro, potrivit reprezentanților Federației.

Federația a transmis în numeroase rânduri că furnizorii de energie cumpără ceea ce este disponibil pe piața angro. În baza informațiilor publice, costul furnizorilor cu achiziția energiei reprezintă, în medie, 40-50% din factura de energia electrică și 60-70% din cea pentru gaze. La costul de achiziție se adaugă taxe de rețea, alte taxe și tarife și o marjă brută de furnizare, în medie, de maximul 5%.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer