ENERGY NOW III. Laurențiu Urluescu (AFEER): Noi, ca furnizori, am aplicat toate prevederile. Din păcate, partea de decontare, mai ales a plafonării, nu a venit

Publicat: 06/04/2022, 16:46
Actualizat: 06/04/2022, 16:55

Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), invitat la a treia ediție a conferinței ENERGY NOW, organizată de Gândul, a detaliat consecințele aplicării schemei de ajutor pentru susținerea facturilor românilor, din punctul de vedere al acestei categorii de actori din piață, în contextul scumpirilor care au început să se simtă de la jumătatea anului trecut.

Reprezentantul furnizorilor din energie a vorbit despre prima și noua schemă de ajutor a fost adoptată de Guvern, în 18 martie, pentru susținerea facturilor la energie electrică și gaze naturale, și care vizează perioada de la 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, deci la finalul primei scheme care acorda facilități.

„Întotdeauna, oricât de urâtă ar fi situația, există și ceva pozitiv. În primul rând, ce e pozitiv în situația globală este că ne dăm seama că avem nevoie de independență energetică, fapt care până acum a fost cumva neglijată. În schemele de plafonare sunt și lucruri pozitive: faptul că mare parte din consumatorii casnici, din cauza schemei da plafonare, li se reduce impactul în factura finală, este pozitv”, a început, pe un ton optimist, Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„Unde este pozitiv, este și negativ”

Totuși, spune reprezentantul funizorilor, „unde este pozitiv, este și negativ”: „Sunt multe lucruri negative cu schemelor de plafonare, faptul că unii consumatori casnici nu vor beneficia de un preț-plafon, ci de o plafonare doar a costurilor de furnizare, faptul că schema actuală, cea care începe la 1 aprilie – nu e așa bună pentru consumatori, față de schema anterioră, cel puțin la energia electrică”.

Potrivit lui Laurențiu Urluescu, problema cea mai mare a furnizorilor de acum este faptul că prevederile OUG 118 nu s-au aplicat până la capăt, respectiv partea de decontare. „Noi, ca furnizori, am aplicat toate prevederile legate de factura transmisă către consumatori, dar, din păcate, partea de decontare a plafonării mai ales nu a venit”, a subliniat președintele AFEER.

Până luni, conform datelor colectate de la membri AFEER, pe partea de plafonare nu fusese plătită nicio sumă, a declarat Laurențiu Urluescu.

Și Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), de asemenea invitat la a treia ediție a Conferinței ENERGY NOW, a atras atenția că, dacă mecanismul de decontare nu funcționează, atunci furnizorii pot suferi blocaje în accesul la cash, la lichiditate. „Iar în momenul în care un furnizor mare are astfel de de probleme, vă spun sincer că ajungem cumva într-un moment în care foarte puține se mai pot face”, a conchis reprezentantul ACUE.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, 37 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate. Până în prezent, 14 companii membre ale asociației au optat pentru statutul de membru multiplu (energie electrică și gaze naturale), conform datelor de pe site-ul asociației.

Prețurile stabilite prin noua ordonanță

„Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după decizia Executivului de adoptare a noii ordonațe de urgență.

Astfel, la energie electrică

prețul final factruat pentru consumatorii casnici este

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

prețul final facturat pentru consumatorii noncasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:

  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici, fără limită de consum

La gaze naturale,

Prețul facturat pentru clienții casnici este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum

Pentru clienții noncasnici:

  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în celor al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Noua OUG prevede ca cei doi producători de gaze din România vor fi obligați să vândă o parte din gazele din producția internă la prețuri fixe.

Federația ACUE, condusă de Daniela Dărăban în calitate de director executiv, reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SĂ, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2021 depășește 11 miliarde de euro, potrivit reprezentanților Federației.

Federația a transmis în numeroase rânduri că furnizorii de energie cumpără ceea ce este disponibil pe piața angro. În baza informațiilor publice, costul furnizorilor cu achiziția energiei reprezintă, în medie, 40-50% din factura de energia electrică și 60-70% din cea pentru gaze. La costul de achiziție se adaugă taxe de rețea, alte taxe și tarife și o marjă brută de furnizare, în medie, de maximul 5%.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?