ENERGY NOW. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu: Este o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce există în realitate

ENERGY NOW. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu: Este o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce există în realitate
ENERGY NOW. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu: Este o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce există în realitate
Publicat: 23/11/2020, 12:39
Actualizat: 23/11/2020, 14:27

Gândul.ro transmite Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030, pe data de 23 noiembrie, la ora 10:00, în direct online de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu, spune că, în contextul Green Deal, România își asumă pentru prima dată un efort investițional fără precedent, a cărui lipsă ne-a ținut destul de în urma Europei.

„Există o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce găsim în realitate.

Cum putem face aceste proiecte energetice bancabile? În ce investim? Acestea sunt întrebări unde găsim răspuns numai pe baza experiențe, mai puțin pe baza strategiei.

După cum se știe, în legislația europeană, 943/2019, se prevede posibilitatea de încheiere a contractelor bilaterale pe piețele nereglementate.

Contractele pe termen lung au fost definite de ANRE ca fiind cu durata peste un an. Tot ce apare din iunie 2020, există posibilitatea de a încheia aceste contracte bilaterale.

Răspunsul ANRE este că este necesară o modificare legislativă, să se prevadă explicit posibilitatea încheierii acestor contracte și de către cele cu alte capacități decât cele noi.

Toate aceste investiții, stocarea, orice modalitate de a aduce înainte eficiența energetică au un impact pe rețea. Sunt toate cerințe ale regulamentului european, acest concept există, sunt proiecte la nivel de distribuitori, transportatori, însă suntem mult în urmă. E aici o dezbatere interesantă chiar și în strategie. Cât de mult putem să mergem înainte cu proiecte regenerabile, astfel încât rețeaua să nu fie depășită? E vorba de 600 Megawați? Este nevoie de 1500 Megawați. Investițiile în rețele inteligente ar presupune un ritm accelerat în domeniul regenerabilelor. Faptul că te adaptez rapid, că vii cu semnale de preț flexibile, este esențial pentru orice investitor în domeniul energetic.

Despre aderarea României la pactul GREEN DEAL: Fără îndoială, cerințele, dacă te uiți la strategie, regulamentul european, realitatea din România, lucrurile sunt din păcate foarte decalate. Accentul se pune pentru prima dată în strategie pe investițiile în rețea. România își asumă pentru prima dată acest efort investițional, care ne ține destul de în urma Europei. Se vorbește despre interconexiuni, de capacitatea de a veni cu o piață secundară, care sper că va fi creată în România. Situația e doar la o fază incipientă, față de ce se vorbește în regulamentul european… Suntem extrem de departe!

Mi se pare un efort extrem de optimist. Nici nu are cum să fie altfel. E un timp extrem de scurt, e nevoie de fonduri europene și o disciplină foarte bună. Target-ul nostru e unul extrem de ambițios. Eu ceea ce aș vedea e o mai bună organizare la nivel de an.

Despre momentul 2050: O altă perspectivă extrem de optimistă. Nici în Europa nimic nu e clar. Se mizează pe capacitatea oamenilor de știință de a veni cu soluții în termen foarte scurt, care să permită combustibili alternativi, în direcția asta.

S-a modificat foarte mult strategiile guvernelor, cum ar fi Germania. Se vorbește de o adaptare prin combustibili alternativi, nu știu dacă o astfel de targetare ambițioasă, în contextul climatic actual, va fi urmată. Este foarte elegant ce se scrie în regulament…

Din păcate, întreaga Europă e îngrijorată. E extrem de târziu și acum. Ceasul a sunat deja, încercăm să punem energia în funcțiune. Faptul că avem o legislație nu e suficient. Trebuie să existe acea strategie, gândire, de comunitate energetică. Fiecare dintre noi, cei care participă la piață, va avea un rol foarte important, pentru a păstra acel ambițios proiect din acordul de la Paris, de încălzire numai cu 2 grade, nu mai mult.”, a declarat Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu, la Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de...