Prima pagină » Actualitate » ENERGY NOW. Teodor Minodor Chirica, președinte CA Nuclearelectrica: Energia nucleară produce electricitate fără emisii sau cu emisii foarte reduse

ENERGY NOW. Teodor Minodor Chirica, președinte CA Nuclearelectrica: Energia nucleară produce electricitate fără emisii sau cu emisii foarte reduse

ENERGY NOW. Teodor Minodor Chirica, președinte CA Nuclearelectrica: Energia nucleară produce electricitate fără emisii sau cu emisii foarte reduse

Gândul.ro transmite Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030, pe data de 23 noiembrie, la ora 10:00, în direct online de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Teodor Minodor Chirica, președintele CA Nuclearelectrica, a declarat că energia nucleară este curată și sigură.

„Energia nucleară produce electricitate fără emisii, cu emisii extrem de reduse. Avem cele două unități de la Cernavodă, au o contribuție de 33% la electricitatea verde a României, avem proiecte majore, retehnologizarea unității 1, mă refer la unitatea 3 și 4, care vor dubla producția de energie electrică nucleară.

Exemplul Germaniei: A renunțat la energia nucleară și a devenit unul din cei mai mari poluatori

Nu lăsăm pe nimeni în urmă, nu lăsăm nicio tehnologie care contribuie la energia curată. Citez dintr-un document recent: O tranziție sigură către emisiile reduse trebuie să includă energia nucleară, dacă comunitatea transatlantică dorește o eficiență energetică. Se referă la cazul Germaniei, este al doilea mare poluator al Europei, după închiderea timpurie a energiei nucleare. Au fost obligați să repornească cărbunele. În România avem și proiectul instalației de captare stocare, un proiect de mediu, suntem cotați foarte bine, dar sigur se pune problema că vom avea un inventar de apă grea, trebuie să fie gestionabilă.

Unitatea tritiu e un proiect de 180 milioane euro. Celelalte proiecte, cobalt 90, CANDU e un foarte bun producător de cobalt pentru scopuri medicinale și procesul de implementare este posibil. Avem exemple în Canada. Cobaltul în Europa nu există nicio sursă pentru medicină nucleară. Ar fi o oportunitate bună de piață.

Hidrogenul, energia viitorului?

Ne gândim și la hidrogen, analizăm și implicarea, s-ar potrivi foarte bine o combinație cu producția de hidrogen. Digitalizarea face parte din managementul Nuclearelectrica. Inclusiv securitatea energetică. Despre pandemia: am avut o oprire planificată mai lungă, dar nu am avut situații de infectări. Am avut 100 de parteneri străini, per ansamblu a crescut și rentabilitatea companiei. Profitul la 9 luni a fost în creștere cu 15% față de perioada anului trecut.

O să afirm cu siguranță că tehnologia cu apă grea CANDU este deosebit de sigură, printre cele mai sigure din lume, nu au făcut obiectul unor accidente majore.

Ținem de centrul din Atlanta, americanii au inventat cultura de securitate nucleară. În situații în care nu știm să rezolvăm ceva, apelăm la Agenția Internațională de Energie Atomică.

„Nu ne sperie liberalizarea pieței de energie!”

Cernobîl e un caz aparte, o eroare gravă de operare, suprapusă pe o deficiență a reactorului Fukushima a fost o altă problemă, când s-au produs fracturile din cauza cutremurului, apa s-a scurs. Nu are rost să intrăm în subiectul ăsta, aș ocupa toată emisiunea.

Se merge și pe sistemul de stocare în baterii, ajută energiile regenerabile.

Despre liberalizarea pieței de energie: Nu ne sperie. E chiar un avantaj pentru noi. Va avea impact direct asupra stabilității societății și în afaceri. E și un imbold pentru a ne eficientiza costurile. Suntem pregătiți pentru a trece la liberalizare, nu vom avea probleme în acest proces.”, a declarat Teodor Minodor Chirica, președintele CA Nuclearelectrica, la Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și