România a intrat în a treia săptămână de creștere a numărului de cazuri de gripă și viroze respiratoerii. În contextul în care epidemia de gripă bate la ușă, autoritățile pregătesc o serie de restricții pentru populație.
Medicii atrag și ei atenția că situația este critică – la fiecare caz înregistrat oficial, ar exista alte cinci-șase nedepistate.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că numărul virozelor depistate creşte rapid, iar cazurile de gripă au trecut, deja, de 10%.
Date fiind cifrele înregistrate, autoritățile iau în calcul să declare epidemie de gripă în România, ceea ce presupune impunerea de noi restricții pentru populație.
„Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă, iar procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situaţie, după o creştere de trei săptămâni consecutive, să putem să discutăm despre o epidemie de gripă” – Alexandru Rafila
Potrivit ultimelor cifre raportate de Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna 19-25 decembrie au fost raportate la nivel național 140.688 de cazuri de viroze respiratorii acute. Cu o săptămână înainte, erau 101.059 cazuri. În aceeași săptămână, 19-25 decembrie, au fost înregistrate 2.685 de cazuri de gripă clinică, față de 1.644 cu șapte zile mai înainte.
Ministrul Alexandru Rafila susține că este posibil ca autoritățile să impună o serie de restricții populației din cauza creșterii numărului de cazuri de viroze respiratorii și gripă.
De exemplu, ar putea fi limitat accesul aparținătorilor în spitale și impunerea utilizării echipamentelor de protecție pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii. Însă orice decizie va fi luată de fiecare manager de spital în parte, susține Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului Sănătății, săptămâna viitoare vom ști cu siguranță dacă în România va fi sau nu declarată epidemie de gripă.
„Noi avem un sistem de supraveghere a gripei la nivel naţional. El, practic, adună toate cazurile de viroze respiratorii, dar individualizează cazurile de gripă, fie din punct de vedere clinic sau diagnosticate. Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă” – Alexandru Rafila
Situația nu este deloc una ușoară, căci epidemia de gripă bate la ușa României într-un moment în care pe piață există o criză teribilă de medicamente antitermice și antibiotice, mai ales pentru copii.
Ministrul Sănătății dă asigurări că vor fi asigurate cantități suplimentare paracetamol și medicamente de tipul ibuprofenului, dar admite, totuși, faptul că lunile ianuarie și februarie vor fi problematice. Rafila se așteaptă ca antitermicele, antiinflamatoarele și antiviralele de tip oseltamivir să se consume într-o cantitate mai mare decât de obicei.