Prima pagină » Actualitate » EPIDEMIE de RUJEOLĂ în România. Focar de infecție într-o școală din Bucureşti / „Jumătate din secțiile de copii de la Matei Balş sunt pline”

EPIDEMIE de RUJEOLĂ în România. Focar de infecție într-o școală din Bucureşti / „Jumătate din secțiile de copii de la Matei Balş sunt pline”

EPIDEMIE de RUJEOLĂ în România. Focar de infecție într-o școală din Bucureşti / „Jumătate din secțiile de copii de la Matei Balş sunt pline”
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Facebook

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Iar decizia M.S. este confirmată și de cel mai recent caz apărut, un focar la o școală din București.

Mai mulți copii au fost diagnosticaţi cu rujeolă, o boală extrem de contagioasă.

Primul focar la o școală din București

Vorbim despre primul focar de infecție declarat la o școală din Capitală, potrivit Antena 3.

Focarul de rujeolă a apărut la o școală din București, Sectorul 2. Patru copii din aceeași clasă sunt confirmați pozitiv cu această infecție.

Chiar dacă la nivelul școlii se iau măsuri de prevenire, trebuie spus că sunt tot mai multe cazuri confirmate.

La nivel național, deja sunt înregistrate 2000 de cazuri de rujeolă, în 29 de județe.

„Rujeola e o boală severă”

Din păcate, în România, deși stăteam încă din pandemie la un ritm scăzut de vaccinare împotriva acestei afecțiuni, deci raportul de vaccinare era sub 80%, pandemia a făcut ca acest raport să scadă și mai mult.

Sunt destul de multe cazuri la noi în spital. Jumate din secțiile de copii sunt pline cu această afecțiune, ceea ce este grav, că sunt și cazuri chiar din București. 

Există chiar și un focar la o școală din București, copii care aș zice că ar fi fost obligatoriu să fie vaccinați. Din păcate, nu sunt vaccinați și atunci am avut foarte multe cazuri din acest focar în centrul Bucureștiului”, a declarat dr. George Jugulete, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș.

Rujeola e o boală severă atât pe termen scurt, dar mai ales și pe termen lung. Scade imunitatea generală a organismului atât la nivel la nivelul porților de intrare cutanate și respiratorii, dar și prin scăderea imunității celulare a organelor, deci organele nu se mai apără și atunci apar complicații de tot genul la toate aparatele sistemului organismului.

Avem complicații respiratorii cu pneumonii. Și ele pot evolua cu insuficiențe respiratorii.

Chiar acum avem copii cu insuficiență respiratorie și necesar de oxigen. Avem complicații la nivelul digestiv, cu hepatite, pancreatite, boală diareică, dar cele mai de temut sunt cele neurologice de tip encefalită sub-acută sau acută, care se poate solda chiar cu deces”, a mai precizat medicul Jugulete, potrivit Pro TV.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

Marți, 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Decizie a fost luată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Cum spuneam, în acest moment se înregistrează în jur de 2000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, transmite Ministerul Sănătății.

Rafila: „Declararea epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că declararea epidemiei de rujeolă în România face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare.

Este o situaţie cu care de-a lungul timpului ne-am mai întâlnit şi această declarare a epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni, a copiilor.

În mod evident, transmiterea susţinută în comunitate a infecţiei cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinaţi, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua. Iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulţesc, ne pune sigur probleme legate de sănătatea publică”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El încurajează părinții să se prezinte cu copiii la vaccinare.

Rujeola este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie.

Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri”, a mai spus Alexandru Rafila.

Care sunt simptomele rujeolei

Este important de știut care sunt simptomele rujeolei, dar și complicațiile grave care apar. Se poate ajunge chiar la deces!

Rujeola (pojarul) este o infecție virală, foarte contagioasă, provocată de virusul Morbillivirus. Este o boală a copilăriei care afectează celulele pulmonare și faringiene. Se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate.

Virusul care provoacă rujeola poate rezista până la 2 ore pe suprafețe sau în aerul din camera în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat.

De obicei, rujeola se manifestă printr-o erupție cutanată care apare la aproximativ două săptămâni de la infectare. Petele roșiatice sunt răspândite pe tot corpul, iar în această etapă pacienții sunt foarte contagioși.

Uneori, la persoanele cu un sistem imunitar scăzut, se poate întâmpla ca erupția cutanată să nu se manifeste.

Copiii foarte mici și persoanele cu imunitate scăzută pot dezvolta o formă gravă de boală. Complicațiile apar în 30% dintre situații, iar cele mai severe sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară, convulsii, complicațiile asociate cu sarcina (avort spontan, naștere prematură sau greutate redusă a fătului).

Statisticile arată că 1 din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de internare în spital, iar fără vaccinare, în medie, 1 din 1.000 de bolnavi de pojar moare.

Cea mai bună metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea.

La nivel global, rujeola este principala cauză de deces în rândul copiilor. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și