EPIDEMIE de tuse convulsivă, în Europa. Boala contagioasă, care părea să fie controlată în trecut, a ajuns și în România / Ce tratament există
This browser does not support the video element.
Tusea convulsivă sau „tusea măgărească”, așa cum era denumită, este o boală contagioasă, prevenibilă prin vaccinare. 122 de pacienți au ajuns la spital, de la începutul anului, în România, iar numărul bolnavilor e în continuă creștere. Timiș, Cluj, Suceava sunt județele cu cele mai multe cazuri. Până acum, doi bebeluș, unul din București și altul din Iași, au murit.
„Este o boală infecțioasă, bacteriană, care afectează aparatul respirator, are transmitere aeriană. Deci, atunci când tușim, strănutăm, particulele care sunt încărcate cu această bacterie sunt transmise de la o persoană la alta și are contagiozitate înaltă. Din păcate, pentru că s-a redus rata de vaccinare atât în România, cât și în regiunea noastră europeană, a crescut migrația și imunitatea este din ce în ce mai redusă și după o perioadă de pandemie, de perioada de izolare, oamenii călătoresc, interacționează tot mai mult, avem un număr foarte mare de cazuri, îngrijorător. În regiunea noastră, europeană, Sunt două state care sunt în pragul de a declara epidemie de tuse convultivă”, a declarat la B1 TV dr. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.
Simptomele bolii și vaccinarea
„Tusea convulsiva este o boală infecțioasă, care afectează aparatul respirator și are trei faze. Prima fază este perioada de incubație și până la faza de debut ușor, cu nas înfundat, cu lăcrimare, stări febrile, cu ușoare dureri musculare și cu o tuse moderată. Aceasta poate să dureze până la câteva săptămâni și oarecum seamănă cu un guturai, cu o răceală obișnuită.
Ceea ce ne îngrijorează este faza a doua, de tuse convulsivă, faza de stare de boală, când apar episoade de tuse, care nu pot fi controlate și sunt foarte severe. Pot să ducă până apnee, oprirea respirației, până la stare de leșin, de convulsii, din cauza lipsei de oxigenare și ceea ce este specific este că după ce se expectorează, după ce se elimină aerul, apare un șuierat la respirație, de aceea se numește tuse măgărească, pentru că pare un șuierat de măgar. Această fază poate să dureze până la trei până la 6 săptămâni și este faza cea mai gravă, pentru că în această în această fază pot să apară complicațiile cele mai mari, atât la nivelul plămânului, al pleurei, se pot face secțiuni de leziuni ale pleurei, ale alveolelor pulmonare și aceasta este forma în care avansează boala, poate să ducă la hemoragii locale și la imposibilitatea efectuării schimburilor aeriene. Ca atare, pacientul ajunge la deces.
Și faza a 3-a este o fază, din nou, de până la 6-10 săptămâni, de recuperare, cu tuse, cu o refacere a organismului, cu o stare de oboseală pregnantă și dureri la nivelul diafragmei, la nivelul joncțiunii de torace și abdomen, mușchilor intercostali și este perioada de recuperare. Ceea ce trebuie spus este că, acum, mai ales copiii mici, nefiind vaccinați, pot să facă această boală și evoluția este foarte rapidă și poate să meargă spre deces pentru că apare această apnee, această cianoză… se învinețesc copiii, nu mai pot să respire, se blochează și este o boală care necesită atenția medicală”, a precizat dr. Ioana Stăncel.
Ea îi sfătuiește pe părinții să se prezinte împreună cu copiii la medicii de specialitatea „boli infecțioase”, tocmai pentru că ei au modalități de a face diagnosticul diferențial și de a interveni rapid antibiotic și cu terapii de susținere, terapie respiratorie, oxigen în așa fel încât să salveze viața persoanelor afectate.
De asemenea, potrivit acesteia, vaccinarea este singura modalitate de a preveni boala și de a preveni formele severe, grave, ale bolii. Vaccinarea este gratuită și se face la două luni, patru luni și 11 luni, conform calendarului de vaccinări din România. Apoi se face la adolescenți și la adulți, din 10 în 10 ani.
Totodată, vaccinarea este o formă de prevenire și pentru îmbolnăvirea gravidelor. Se face această vaccinare pe perioada gravidității și până acum, în ultimele decenii, nu au existat cazuri de efecte secundare severe.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock