Prima pagină » Actualitate » Epidemiolog român: „Proporția de 43% persoane vaccinate nu generează imunitatea colectivă”

Epidemiolog român: „Proporția de 43% persoane vaccinate nu generează imunitatea colectivă”

Epidemiolog român: „Proporția de 43% persoane vaccinate nu generează imunitatea colectivă”

Capitala are aproape 44% persoane vaccinate, dar acest procent nu generează imunitate colectivă, a declarat prof.dr. Emilian Popovici, epidemiolog și vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, SRE.

Procentul este unul promiţător, dar nu este generator al unei imunităţi colective. O imunitate colectivă începe cumva, fragil, să devină funcţională de la 60% şi este total funcţională la 80%”, explică specialistul, citat de adevărul.ro.

Etalonul Israel: Fără mască la 60% populație vaccinată

„La 60% populaţie vaccinată, Israelul a ridicat obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise. Deci, a luat o măsură importantă pentru ca, ulterior, cam la o lună după această măsură, când a trecut de 70% persoane vaccinate, să hotărască că de la 1 iunie, se stopează toate măsurile de restricţie, mai păstrându-se timp de două săptămâni purtarea măştii în interior, precum şi restricţiile legate de cei care vin din afara ţării şi pe care îi separă în vaccinaţi şi nevaccinaţi, aplicându-le măsuri diferite” a adăugat medicul epidemiolog.

„Deci, eu am ca reper teoria, care spune că o imunitate colectivă devine funcţională la 80% şi vin cu partea pusă în practică de cei mai avansaţi în privinţa vaccinării care vizează imunitatea colectivă, respectiv Israelul“, spune specialistul.

„Trebuie să avem răbdare”

„Trebuie să avem răbdare. Pentru că s-ar putea ca titrul de anticorpi să nu scadă semnificativ nici la 8 luni, nici la 10 luni, şi să scadă la un an sau la un an şi jumătate. Nu poţi să spui cu certitudine acum. La procentele de imunitate postvaccinală trebuie adăugate şi cele obţinute în urma infecţiei, dar aici intrăm pe un teren al cifrelor incerte.

Ştim că înregistraţi cu infecţie au mai fost în ţară câteva zeci la sută, să zicem. Şi mai estimăm că au mai fost câteva zeci la sută care ar fi făcut infecţia şi nu ar fi fost înregistraţi. În această din urmă categorie avem forme asimptomatice, care nu generează o imunitate postinfecţioasă la fel de solidă.

După cum se ştie, formele uşoare nu generează o imunitate la fel de puternică precum formele care ajung să fie înregistrate, pentru că oamenii au fost nevoiţi să meargă la medic.

Deci, intrăm într-o sferă cumva a relativităţii, în momentul în care mergem către imunitatea postinfecţioasă. Sigur, nu total”, mai spune medicul epidemiolog.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele