„Era” DOSARULUI cu șină a apus începând de marți. Instituțiile publice nu mai au voie să ceară românilor nici copii după diverse acte
Astăzi, o veste importantă aduce schimbări semnificative în relația cetățenilor cu instituțiile publice. Dosarul cu șină, o practică îndelungată și adesea inconfortabilă, va deveni istorie începând cu ziua de 4 iulie 2023.
De acum înainte, instituțiile publice nu mai au dreptul să solicite românilor să se prezinte cu un dosar fizic atunci când aceștia fac o cerere. Nici copii ale diverselor acte nu vor mai fi necesare. În plus, întreaga procedură ar trebui să poată fi realizată online.
Începând cu data de 4 iulie, ne eliberăm de dosarele cu șină, dosarele fără șină și copiile după acte precum buletinul și altele. Atât instituțiile publice centrale și locale, cât și persoanele juridice de utilitate publică, nu mai au voie să solicite un dosar, indiferent dacă acesta are șină sau nu, și nici să perceapă vreo taxă pentru dosar.
În plus, instituțiile sunt obligate să accepte copii electronice ale cărții de identitate, transmise prin e-mail, și trebuie să aibă o adresă de e-mail specială în acest scop.
Cloudul guvernamental este menit să înlocuiască copiile și dosarele fizice.
Deși legea a fost promulgată la începutul anului, abia acum a intrat în vigoare. Fostul ministru al Dezvoltării a menționat că angajații care solicită dosare cu șină vor fi supuși cercetării disciplinare, potrivit Antena 3.
Ce spune Legea 9/2023?
„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.
Prevederile se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice”, scrie în actul normativ.
Pe deasupra, autoritățile centrale și locale nu pot nici măcar să ceară taxe suplimentare pentru a acoperi costurile pentru a achiziționa dosare cu șină sau alte obiecte de birotică și papetărie.