Prima pagină » Actualitate » Era stațiunea preferată a lui Ion Iliescu, dar acum a ajuns în paragină

Era stațiunea preferată a lui Ion Iliescu, dar acum a ajuns în paragină

Era stațiunea preferată a lui Ion Iliescu, dar acum a ajuns în paragină
Statiunea preferată a lui Ion Iliescu

Era stațiunea preferată a lui Ion Iliescu, dar acum a ajuns în paragină. Stațiunea este atestată documentar încă din anul 1527. Vechimea orașului se identifică cu existența descoperirii izvoarelor, care sunt numite ape tămăduitoare.

Aici, Ion Iliescu se bucura din plin de beneficiile balneoclimaterice și venea în mod regulat pentru sănătate. Este vorba despre stațiunea Băile Olănești, situată pe valea Olăneștiului, înconjurată de munții Gerea, Folea și Căprăreața din Carpații Meridionali. Asta face ca iernile să fie blânde și verile răcoroase.

Piscine fără apă

Acum, aici există psicine fără apă, deși stațiunea stă pe resurse inestimabile. Până și robinetele cu apă funcționează contra cost. Odinioară, nu se mai găsea loc liber la Băile Olănești. Însăși familia Ceaușescu avea aici o vilă de protocol. Vila lui Ceaușescu a fost terminată în vara anului 1989.

Unii investitori au venit însă aici și au ridicat pensiuni și hoteluri. Astfel, au apărut centre de tratament de patru stele, cu piscine și spa-uri comparabile cu cele de peste hotare. Dar luxul întâlnește paragina la tot pasul, căci la marginea stațiunii, apele minerale curg printre buruieni și gunoaie.

În urmă cu aproape zece ani, în Băile Olănești s-au făcut investiții de peste 3 milioane de euro. S-a construit și inaugurat cu mare fast, un centru balnear, doar că din 2016 bazinului i-a fost pus lacătul pe ușă.

Primele analize ale apelor din stațiunea Băile Olănești s-au făcut pe la 1830, punându-se în evidență prezența iodului. Anul 1873 se poate numi anul apariției stațiunii, deoarece în acest an apele locului duse la diferite expoziții ale Europei revin cu medalii de aur.

Anul 1985 aduce stațiunii uitarea pentru aproape 30 de ani, deoarece în acest an fatidic o rupere de nori a provocat mari torente de apă care au astupat izvoarele. Ele au fost regăsite și destupate după primul război mondial, iar stațiunii i se dă o nouă viață.

 

În prezent, pentru revitalizarea stațiunii, primarul a declarat:

„Nu există niciun masterplan concret, aplicat.”, a declarat, primarul orașului pentru Antena 3, în urmă cu ceva timp.

CITEȘTE ȘI:

Stațiunea Băile Olănești, grav afectată de inundații

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și