„Erau slabi, murdari și epuizați. Le-au fost rupte hainele”. Cum a reușit o rusoaică să își salveze fii din război
Când cei doi copii ai Marinei au fost recrutați, anul trecut, în armata rusă, femeia a fost încântată că fiii săi vor face serviciul militar timp de un an. „Le-am spus că este datoria lor față de patria mamă”. Însă, câteva săptămâni mai târziu, situația s-a schimbat radical după ce, cei doi frați au fost transferați la granița cu Ucraina.
Pe 24 februarie, Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să invadeze Ucraina. Din acea zi, Marina nu și-a mai putut contacta fiii.
„Pentru mine, timpul s-a oprit. Nu mai puteam mânca, nu mai puteam dormi. Vorbeam cu mamele altor recruți din aceeași unitate. Multe dintre ele, ca și mine, nu și-au mai putut contacta copiii”, a povestit Marina.
Kremlinul a promis că tinerii recruți nu vor fi trimiși pe frontul din Ucraina. Așadar, unde au dispărut copiii Marinei?
„M-am urcat în mașină și am plecat în căutarea lor. Când am vorbit cu unul dintre comandanți, acesta insista că participă la exerciții militare, pe un câmp. Le-am spus că i-am căutat peste tot, pe unde erau organizate exerciții și nu i-am găsit. „Vă rog să nu mă mințiți”.” Comandantul i-a închis telefonul în nas, transmite BBC, citat de Observator
„Din disperare am încercat să intru în Ucraina. Nu m-au lăsat”.
„Mi-au spus că se vor întoarce ca eroi”
Apoi, au început să apară primele informații de rușii răniți și uciși pe front. Marina s-a grăbit la spitalul militar, însă copiii ei nu erau acolo, dar imaginile văzute au marcat-o profund.
„În spital nu erau suficiente medicamente sau bandaje. Soldaților le era frig și foame. Localnicii cu inimă mare aduceau mâncare și apă la spital”, a povestit femeia.
În cele din urmă, un soldat internat i-a spus femeii că cei doi frați sunt pe frontul din Ucraina. „Mi s-a spus: Copiii tăi au semnat contracte militare pentru a fi soldați profesioniști. Ei participă la operațiunea militară specială în Ucraina. Se vor întoarce ca eroi”.
„Despre ce naiba vorbești? Nu aveau de gând să semneze un contract”, a fost răspunsul femeii.
„Sunt în armată de trei luni. Au ținut arma în mână o singură dată. Au fost o singură dată într-un poligon. Am scris procuraturii pentru a cere investigarea situației. Le-am spus că fiii mei nu ar fi putut semna contracte militare. Au scris și alte mame, în aceeași situație ca și mine”.
Serviciul militar în Rusia durează 12 luni și, cu unele excepții, este obligatoriu pentru toți bărbații ruși cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani.
Pe 5 martie, președintele Putin a anunțat că „la operațiune iau parte doar soldați profesioniști. Nu există nici măcar un recrut acolo și nu avem de gând să îi trimitem”. Dar, patru zile mai târziu, Ministerul rus al Apărării a recunoscut, pentru prima dată, că printre militarii implicați în ofensiva rusă din Ucraina se numărau și recruți.
Lupta unei mame pentru a-și salva fiii din război
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că președintele a ordonat Parchetului Militar să investigheze modul în care au ajuns recruții în Ucraina. Plângerea oficială a Marinei a fost admisă. Autoritățile ruse au confirmat că fiii ei nu au semnat contracte militare. Ambii fii au fost înapoiați în Rusia.
„Mi-au permis să vin și să-mi iau mezinul acasă, pentru o zi”, spune Marina. „În timp ce conduceam să-l iau, l-am sunat și l-am întrebat dacă are nevoie de ceva. „Mamă, nu am nevoie de nimic”, mi-a răspuns el, „doar de tine”.
„Când l-am văzut arăta îngrozitor. Băieții care s-au întors de pe front erau slabi, murdari și epuizați. Le-au fost rupte hainele”, a povestit ea.
Fiul meu a spus: „E mai bine nu știi ce se întâmplă acolo”. Dar tot ce conta pentru mine era că se întorsese în viață”.