Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat la telefon cu şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, despre situaţia actuală din Gaza, a anunţat, sâmbătă, preşedinţia turcă.
“Preşedintele Erdogan a afirmat că Turcia depune eforturi pentru a se asigura că ajutorul umanitar ajunge în Gaza şi că răniţii pot fi trataţi în Turcia, dacă este necesar, menţionând şi că Turcia depune eforturi pentru o încetare a focului în regiune cât mai curând posibil”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei citat de Reuters.
De asemenea, preşedintele Erdogan a spus că o soluţie durabilă la problema israeliano-palestiniană nu poate fi obţinută fără crearea unui stat palestinian independent în cadrul graniţelor din 1967, cu Ierusalimul capitală, şi că Turcia va continua să lupte pentru o pace durabilă pe scena internaţională.
Administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan a cerut zilele trecute armatei israeliene să anuleze ordinul de evacuare a civililor din Fâșia Gaza. De asemenea, președintele Turciei a condamnat vehement, miercuri, blocada israeliană asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza și a apreciat că Israelul a reacționat disproporționat după atacurile grupului Hamas, ceea ce, în opinia sa, poate fi considerat drept ”masacru”.
”Noi așteptăm ca Israelul să corecteze imediat această eroare”, a comunicat Ministerul de Externe de la Ankara, citat de site-ul Tagesschau.de, subliniind că o astfel somație reprezintă o încălcare a normelor dreptului internațional.
Anterior, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că președintele Statelor Unite, Joseph Biden, i-a cerut premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, să respecte normele internaționale în riposta la atacurile comise de grupurile islamiste din Fâșia Gaza.
Președintele Biden i-a spus premierului Netanyahu că națiunile democratice ”sunt mai puternice dacă respectă normele războiului”. ”Teroriștii precum cei din Hamas atacă civili, democrațiile nu fac acest lucru”, a declarat Lloyd Austin la Tel Aviv.
Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică au exprimat solidaritate cu Israelul, dar au cerut Guvernului Benjamin Netanyahu să aibă o ripostă proporționată în Fâșia Gaza, prin evitarea victimelor civile. Mesaje similare au transmis Franța și Germania.