Doi angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” au fost chemați, miercuri, la sediul Poliției Capitalei, pentru audieri în cazul celor trei pacienți intubați în TIR-ul ATI care au murit după ce instalația de oxigen nu a mai funcționat.
UPDATE ora 13.00: Două persoane au fost reținute în cazul tragediei de la Spitalul „Victor Babeș”, a anunțat avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familia uneia dintre pacientele decedate în 12 aprilie, în unitatea mobilă de terapie intensivă din curtea unității sanitare. Potrivit avocatului, cei reținuți sunt șeful serviciului tehnic din cadrul Spitalului „Victor Babeș” și unul dintre instalatorii unității medicale.
Audierile au loc după ce experții care au analizat cauzele tragediei au trimis procurorilor primele concluzii ale verificărilor. Raportul preliminar ar fi arătat faptul că instalația de oxigen nu a fost defectă, moartea bolnavilor fiind provocată de o eroare umană, au spus pentru Gândul surse judiciare.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, care anchetează cauza morții celor trei pacienți din unitatea mobilă de terapie intensivă din curtea Spitalului Victor Babeș, din după-amiaza zilei de 12 aprilie, au primit raportul specialiștilor care au analizat instalația de oxigen.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că în urma expertizei s-ar fi stabilit că instalația de oxigen nu era defectă.
Anchetatorii au stabilit că, la data incidentului, în jurul prânzului, în spital se afla un reprezentant al firmei care asigura mentenanța ventilatoarelor din TIR-ul ATI, care fusese chemat să rezolve o problemă legată de o defecțiune la unul dintre aceste ventilatoare.
În timp ce se afla în apropierea TIR-ului în care se aflau intubați opt pacienți infectați cu COVID-19, bărbatul ar fi auzit o alarmă care semnala o creștere a presiunii. Acesta nu a vrut să intre ca să citească indicatoarele din interior, pentru că nu era echipat corespunzător, așa că l-a rugat pe un angajat al unității medicale să facă o poză cu telefonul în TIR-ul ATI și să i-o arate.
Pentru că presiunea era într-adevăr crescută, angajatul spitalului a anunțat conducerea, care, mai departe, a notificat, telefonic, Fundația pentru SMURD. La rândul lor, reprezentații ONG-ului l-au sunat pe șeful Serviciului Tehnic de la Spitalul Victor Babeș, care a hotărât să ia măsuri și a trimis la fața locului doi subalterni, să rezolve problema.
Surse judiciare susțin că cei doi muncitori au intrat în TIR, iar unul dintre ei ar fi vrut să dea presiunea mai încet, însă ar fi răsucit robinetul în direcția greșită, astfel că presiunea a depășit limita de 6 bari. În acel moment, spun surse judiciare, s-a declanșat sistemul de autoprotecție, iar instalația de oxigen s-a oprit, fără a mai putea fi repornită.
Pe 12 aprilie, trei paciente dintre cei opt bolnavi internați cu COVID-19 în secția mobilă de terapie intensivă a Spitalul „Victor Babeș” au decedat în urma unei defecțiuni la instalația cu oxigen. Ceilalți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale COVID. Pacientele care au murit aveau vârstele de 66, 74 și 84 ani, iar decesele au survenit în intervalul 17:30 – 18:10.
Cele trei paciente au murit din cauza insuficienței respiratorii acute, ca urmare a privării de oxigen timp îndelungat, au stabilit medicii legiști.
Decesele celor trei paciente de la Spitalul „Victor Babeș” sunt cercetate de procurorii Parchetului Tribunalului București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori încă de la început a fost că, din greșeală, o persoană a crescut presiunea din instalația de oxigen printr-o manevră care ar fi dus la blocarea ventilatoarelor, au declarat pentru Gândul surse judiciare.
Citește și:
Explicațiile unui specialist după defecțiunea de la ventilatoarele TIR-ului ATI de la „Victor Babeș”