Eșec total la recrutarea în armată, pentru că tinerii nu s-au lăsat ușor convinși să urmeze cursurile pentru a deveni soldați profesioniști, iar cei care au decis să încerce s-au lovit de probe eliminatorii, cea fizică și examenul psihologic. Doar 40% din locurile scoase la concurs au fost ocupate. De proba fizică n-au reușit să treacă aproximativ un sfert dintre aceștia.
Datele analizate de Statul Major al Apărării, după desfășurarea primei serii de recrutare/selecție a soldaților profesioniști, nu arată deloc bine. Deși raportul dintre candidați și locurile scoase la concurs a fost de 1,3 majoritatea candidaților nu au reușit să treacă de probele eliminatorii.
24% au fost eliminați doar la prima probă, cea fizică, despre care MApN spune că este de dificultate medie și nu ar trebui să pună probleme persoanelor între 18 și 45 de ani. Este vorba despre un traseu utilitar aplicativ și o alergare de rezistență de 2 km.
Dintre candidații rămași, 18% au fost eliminați la proba psihologică, iar la evaluarea medicală au mai picat 12% dintre cei rămași. Astfel, numărul candidaților admiși a fost de 2.626, adică 40% dintre cei înscriși. Aceștia au ocupat puțin peste jumătate dintre locurile disponibile. O nouă etapă de înscrieri va fi desfășurată în luna mai.
Cu toate că interesul este scăzut, salariile din armată sunt destul de atractive. Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist este de aproximativ 4.400 lei, din care norma de hrană este puțin peste 1.050 lei. Cu toate acestea, un gradat profesionist poate ajunge până la un salariu de 5.765 lei, iar media salariilor este de circa 5.100 lei.
Pe lângă acestea, există și alte beneficii, precum norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie, de detașare, de misiune, vouchere de vacanță și altele. MApN evidențiază și siguranța locului de muncă pentru a-i atrage pe tineri spre o carieră militară, notează B1 TV.
Sursă foto – caracter ilustrativ: MApN