Eșecul unei Administrații: în 3 ani, Primăria Capitalei a reabilitat o singură clădire cu „bulină”. Ce spune Nicușor Dan: „Afirmativ”

Eșecul unei Administrații: în 3 ani, Primăria Capitalei a reabilitat o singură clădire cu „bulină”. Ce spune Nicușor Dan: „Afirmativ”
Publicat: 23/07/2024, 16:42

În ciuda faptului că foarte mulți specialiști au avertizat faptul că în cazul unui cutremur de intensitate medie Bucureștiul va avea probleme foarte mari, Primăria Capitalei a consolidat o singură clădire cu „bulină” în trei ani. Nicușor Dan recunoaște: „afirmativ”, a răspuns edilul.

„Este acea listă oficială cu toate clădirile care au fost expertizate până în acest moment. Şi asta nu înseamnă că nu sunt şi altele, pentru că pur şi simplu unele nu au fost expertizate. Şi răspunsul la a doua întrebare este afirmativ (o singură clădire a fost refăcută în trei ani – n.r.), în sensul că actuala administraţie nu mai vrea să facă, să sară etape şi să se trezească în procedura de execuţie a lucrărilor de consolidare că sunt probleme pe care nu le-a văzut la faza de proiectare. Deci aşa cum a spus domnul director, avem 155 de procese deschise, în care urmăm toate etapele, astfel încât în momentul în care intrăm în şantier să fim siguri că vom termina lucrările în graficul pe care ni-l asumăm”, a declarat Nicușor Dan, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Primarul Capitalei a anunțat, marți, cu „surle și trâmbițe”, realizările „marelui proiect de consolidare” a clădirilor cu risc seismic.

Alături de edil a fost prezent și Răzvan Munteanu, directorul AMCCRS (Administraţia de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic).

În conferință, cei doi nu au prezentat nici măcar o clădire refăcută.

Asta în condițiile în care însuși Nicușor Dan recunoaște că în cazul unui seism precum cel din 1977 vor fi mii de morți.

Nicușor Dan, în al „13-lea ceas” al consolidării: Trebuie să facem o etapă preliminară de identificare a acestor clădiri în mod sistematic pe o hartă… georeferenţial, cum se spune în jargon

Noi am anunţat şi este obligaţie legală pe care o avem că am început evaluarea preliminară a clădirilor cu risc seismic. Este o procedură pe care ministerul a reglementat-o, pentru că până în 2022 intervenţiile pe clădiri care necesitau fie expertize, fie consolidare, se făceau cumva ad-hoc. Şi din 2022, ministerul a venit şi a spus trebuie să facem o evaluare preliminară, este o grilă, luăm toate clădirile cu potenţial risc seismic din Bucureşti şi pentru ele facem un clasament, şi intervenţiile pe care le vom face ulterior, le vom face în funcţie de punctajele din acel clasament. Şi într-o conferinţă de presă pe care am făcut-o în primăvara acestui an am anunţat că vom face un proiect pilot pentru această evaluare preliminară şi făcând această (…) lucrând la acest proiect pilot mi-am dat seama că este înainte de evaluarea preliminară, trebuie să facem o etapă preliminară de identificare a acestor clădiri în mod sistematic pe o hartă georeferenţial, cum se spune în jargon”, a declarat, marți, Nicușor Dan.

Acesta a continuat să explice activitatea primăriei în ceea ce privește riscul seismic.

Criza financiară de la începutul mandatului este de vină

„Şi am făcut asta, ăsta este obiectul conferinţei de azi, faptul că pentru zonele construite protejate, asta înseamnă 15.000 de imobile din Bucureşti, din zonele construite protejate, am făcut această identificare şi o să vă explice domnul director şi domnul rector cum s-a făcut această indentificare, urmând ca pentru ele să începem evaluarea preliminară (…). Vreau să vă spun câteva cuvinte despre pe unde suntem cu activitatea de expertizare şi consolidare a clădirilor cu risc seismic. În primul rând, după cum ştiţi, au rămas într-o situaţie juridică incertă 10 imobile care au fost începute de administraţia precedentă, pentru care din cauza crizei financiare a Primăriei de atunci s-au făcut lucrări fără niciun fel de acte şi pentru asta… ulterior compania a intrat în insolvenţă, faliment. Situaţia juridică este rezolvată. S-au făcut nişte expertize pentru toate aceste clădiri, expertizele sunt gata, care spun ce anume s-a făcut din fiecare, ce obligaţii de plată avem faţă de lichidator, în fine, faţă de compania ce a rămas din ea prin lichidator. Şi suntem în faza de a prelua şi a începe lucrările de finalizare pentru toate aceste 10 clădiri. S-a mai deschis un şantier, Boteanu 3, un monument istoric cu 90 de apartamente, lucrările sunt în grafic la Hanul Solacolu, a fost scoasă o cantitate uriaşă de deşeuri şi graficul spune şi, repet, suntem în grafic, că în noiembrie vom elibera linia de tramvai, deci vom termina lucrările la faţada dinspre Calea Moşilor. Şi în acest an, mi-a spus domnul director acum, vom deschide alte şapte şantiere de clădiri de consolidat, pentru care avem finanţarea”, a mai anunțat Nicușor Dan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Statul va plăti câte 5.000 LEI de persoană. Guvernul a pregătit deja banii
Sute de locuri de muncă într-un județ din România. Ce mare investitor face angajări
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...