Este bine sau nu să MÂNCĂM după ora 18:00? Medicul nutriționist Mihaela Bilic lămurește problema

Publicat: 14 03. 2024, 23:25
Actualizat: 14 03. 2024, 23:32
Mihaela Bilic spulberă orice mit legat de cartofii congelați / / Sursa FOTO: Facebook

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a lămurit celebra dilemă sau legendă potrivit căreia nu e indicat să mâncăm după ora 18:00.

Există multe opinii contradictorii atunci când vine vorba de mâncatul seara și dacă este sau nu sănătos. Mai mult, auzim foate des vorbindu-se despre efectele negative pe care mesele târzii le pot avea asupra siluetei.

Fie că eo cină copioasă sau doar o simplă gustare, se spune că după ora 18:00 nu mai trebuie să mâncăm nimic.

Mihaela Bilic contracareze, însă, acest mic. Ea spune că acest obicei interzis în cazul multor diete, despre care se spune că fac minuni, ar trebui, de fapt, încurajat. Ba chiar susține că masa de seară are rol dublu, acela de a ne hrăni și de a ne da o stare de bine.

Reguli pentru cina perfectă

Mihaela Bilic spune că cina „perfectă” nu arată la fel pentru toată lumea, aceasta depinzând foarte mult de obiectivele noastre și de ora la care mergem la somn.

Important este să avem în vedere că „metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază”.

Prin urmare, ceea ce pui în farfurie trebuie să corespundă cu ceea ce îți dorești de la corpul tău. Cei care își doresc să slăbească vor avea, desigur, un meniu diferit față de copii sau de cei care practică un sport de performanță.

„Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor. În cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite. În cazul unui meniu echilibrat farfuria ideală va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi reprezentată de legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite cu atât mai bine. Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit.

Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 calorii, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată. Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile, tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză, fasole). La capitolul desert, orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire. Pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert”, a spus Mihaela Bilic, potrivit Playtech.

În concluzie, ea ne sfătuiește să uităm de mitul conform căruia nu ar trebui să mâncăm după ora 18:00, atât timp cât alegem meniul care ni se potrivește.

Sursa foto: Facebook