Prima pagină » Actualitate » Este criză de sânge în spitalele din Olt. Medicii sunt nevoiți să amâne operațiile programate

Este criză de sânge în spitalele din Olt. Medicii sunt nevoiți să amâne operațiile programate

Este criză de sânge în spitale, după ce numărul donatorilor a scăzut considerabil. De exemplu, la Slatina, din 30 de donatori care treceau pragul centrului de transfuzii zilnic, abia dacă mai vin 10. În aceste condiții, medicii au fost nevoiți să amâne operațiile care puteau fi reprogramate.

La Centrul de Transfuzii din Slatina până acum două luni călcau pragul unității, zilnic, 30 de persoane. Acum, dacă mai vin 10, și mulți dintre ei constată că au diverse afecțiuni, și nu pot dona.

„Situația este probabil ca în toată țara. Ne confruntăm de două luni cu o scădere a numărului de donatori. Vreau să vă spun că o situație echilibrată ar fi dacă ne-ar trece pragul 30, 35 de persoane, ca să putem onora comenzile de la spitale. Din păcate, a scăzut dramatic, și vin 10 donatori”, spune Ramona Lesnic, directorul centrului de sânge din Slatina.

Mulți dintre cei care vin sunt însă aduși de rudele celor aflați în suferință și au nevoie de sânge.

Mai grav este faptul ca în spitale, medicii sunt nevoiți să amâne operațiile programate, care pot suporta amânare din cauza lipsei de sânge.

Directorul medical de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, medicul Florin Popa, spune că, din cauza lipsei de sânge, unele intervenții chirurgicale sunt amânate.

Poate dona sânge orice persoană cu vârsta peste 18 ani, care nu suferă de vreo boală

Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la această criză de sânge îl reprezintă problemele apărute în aprovizionarea tichetelor de masă pentru donatori. Au existat unele sincope în acest sens, dar situația a fost rezolvată, spun reprezentanții Centrului de Transfuzie din Slatina.

Șefa Centrului de Transfuzie Sanguină face apel, atât la donatorii vechi, dar și la colegii medici de familie, să se implice pentru rezolvarea acestei crize de sânge.

Poate dona sânge orice persoană cu vârsta peste 18 ani, care nu suferă de vreo boală. Donatorul primește bonuri de masă, o zi liberă, iar cu ocazia donării, va beneficia de un set de analize gratis. Pe lângă aceste beneficii, donarea de sânge este foarte sănătoasă pentru organism, mai spun medicii. O singură donare poate salva până la trei vieți.

 

Jurnalist de eveniment și investigatii, generatia presei anilor 2000. Licențiată în Comunicare Socială și Relații Publice la SNSPA, a devenit cunoscută în lumea media în presa locală din Bănie, ... vezi toate articolele

Citește și