Este INFORMAȚIA momentului! România, „fruntașa” UE, la investigațiile privind fraudarea fondurilor europene. Cele 16 dosare majore investigate de OLAF

Este INFORMAȚIA momentului! România, fruntașa UE, la investigațiile privind fraudarea fondurilor europene. Cele 16 dosare majore investigate de OLAF
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 19/06/2024, 14:41
Actualizat: 19/06/2024, 14:45

România nu se dezminte! Țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul investigațiilor lansate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), în legătură cu fraudarea fondurilor europene. potrivit raportului pentru 2023 făcut public miercuri de instituție. Cu cele 16 investigații ale OLAF, România conduce clasamentul, urmată de Bulgaria (14), Ungaria (11), Italia (11) și Franța (9).

Unul dintre dosarele majore investigate de OLAF în România a vizat o fraudă informatică internațională

OLAF și Parchetul European (EPPO) au investigat o suspiciune de fraudă în valoare de 15 milioane de euro. Investigațiile se referă la proiecte IT finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a sprijini inovarea și a crește productivitatea, potrivit G4media.

Investigațiile au scos la iveală o schemă complexă de fraudă internațională, pusă în aplicare de mai mulți actori și entități situate în Cipru, Cehia, Malta, Monaco și Statele Unite ale Americii, care ar fi sustras milioane de euro din fondurile UE prin intermediul unor facturi false sau incorecte, iar apoi ar fi încercat să spele banii.

Totodată, în 2023, OLAF și-a finalizat investigația complementară privind aspectul financiar al infracțiunii și a recomandat recuperarea a 15 milioane de euro către bugetul UE, suma totală cu care UE a contribuit la proiectul investigat.

Ancheta penală desfășurată de EPPO este în curs de desfășurare. În noiembrie 2023, EPPO a efectuat 38 de percheziții la domiciliu și la sediu și a obținut o cantitate mare de probe, inclusiv date stocate pe dispozitive IT.

Protecția mediului, o altă direcție abordată de OLAF

Mai exact, în cadrul unei operațiuni inspectorii organizației au colaborat cu de autoritățile locale din România pentru confiscarea a 353 de litri de insecticid în valoare de aproximativ 100 000 EUR

Într-un alt dosar din 2023, OLAF a ajutat autoritățile să demonteze o rețea infracțională care producea țigări ilicite în Spania și apoi le introducea în contrabandă în Europa. Rețeaua avea legături cu Polonia, România, Grecia, Italia, Slovacia și Ucraina.

După ce a primit informații, OLAF a asigurat legătura cu autoritățile naționale competente din statele membre. OLAF a creat o rețea de schimb de informații între investigatori care a accelerat colectarea și schimbul de date, a oferit analize, sprijin tehnic și a facilitat adoptarea unei strategii comune de investigare.

Parchetul European a deschis anul trecut 215 dosare, privind fraudarea fondurilor europene în România

Totodată, Parchetul European (EPPO) a deschis anul trecut, în România, 215 dosare legate de fraudarea fondurilor europene, cu prejudiciu total estimat la 1,87 miliarde de euro. În total, EPPO are 260 de investigații active în România, cu un prejudiciu total de aproape 2 miliarde de euro.

În total, cu tot cu anchetete de dinainte de 2023, în România sunt deschise 260 de dosare cu privire la fraudarea fondurilor comunitare, în valoare de 1,97 miliarde de euro, potrivit informațiilor romania.europalibera.org.

Anul trecut, în cele 22 de state semnatare ale acordului de înființare a EPPO au fost deschise 1.315 investigații, care duc numărul cazurilor în derulare la peste 1.900. Foarte multe dintre anchete au de altfel o dimensiune transfrontalieră, explică Parchetul European.

CITIȚI ȘI:

JUSTIȚIA din România, între cifre și realități. Peste 467.000 de cauze penale, cu autor neidentificat, înregistrate în 2023

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Ce hoteluri oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul?
×