Prima pagină » Actualitate » Este interzis! Ce riscă persoanele care rup florile protejate de lege în România

Este interzis! Ce riscă persoanele care rup florile protejate de lege în România

Este interzis! Ce riscă persoanele care rup florile protejate de lege în România
Laleaua pestriță, o plantă protejată de lege în România / sursă foto: Shutterstock

Iată ce riscă persoanele care rup florile protejate de lege în România. Amenda este usturătoare, iar un astfel de gest poate pune în pericol specia de interes. Printre plantele rare din țara noastră se numără Laleaua Pestriță, Floarea de Colț sau Bujorul Românesc. Iată detaliile mai jos.

Anul acesta, Laleaua Pestriță a înflorit cu o lună mai devreme. Petalele sale în două culori și frumusețea aparte a acestei flori ar putea fi două motive pentru care unele persoane ar fi tentate să îi smulgă tulpina. Acest aspect este total interzis, așa cum prevede legea din România. Laleaua Pestriță se află pe lista florilor protejate de lege în țara noastră. În anumite zone, specia rară mai poartă denumirea de „Clopoței”, având în vedere forma sa.

Ce riscă persoanele care rup florile protejate de lege în România

În general, Laleaua Pestriță înflorește în luna aprilie. Însă, anul acesta și-a deschis, deja, petalele, iar multe persoane vin să o privească. Floarea rară se regăsește în mai multe zone din țară, precum Mureș, Olt, Gorj, dar și în Banat. Floarea declarată și „monument al naturii”, denumită și „Floarea de Șah”, înflorește o dată pe an, putând fi admirată 7 zile.

Potrivit legii, se aplică amenzi de până la 7.500 de lei persoanelor care rup astfel de plante protejate de lege. Vezi AICI ce se întâmplă dacă rupi flori de pe domeniul public.

Alte plante ocrotite de legea românească sunt: Crinul de Pădure, Ghințura Galbenă, Lotusul Termal (Drete), Garofița, Sângele Voinicului, Papucul Doamnei, Bulbucii de munte, Pitic Alpin (Degetarutul), Iedera Albă, Smardarul.

Vezi și:

Ce pomi fructiferi pot fi crescuți pe balcon. Emană un parfum plăcut și au nevoie de cel puțin 6 ore de lumină pe zi

Sfaturi utile pentru crescătorii de BUJORI. Cum se îngrijesc aceste plante, în luna martie, pentru a avea flori mari, frumoase și parfumate

TOTUL despre îngrijirea magnoliilor. Cu ce le stropesc horticultorii, la începutul lunii martie, ca să înflorească frumos

Sursă foto: Shutterstock

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele

Citește și