O tulpină a noului coronavirus, care a fost descoperită în luna ianuarie într-o fermă de nurci din Polonia poate fi transmisă și la om, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii de la Varșovia.
„Informaţiile obţinute de inspectoratul de sănătate publică şi experienţele de anul trecut din Danemarca şi Ţările de Jos indică în mod clar acest lucru şi în Polonia: acest virus se poate transmite de la nurcă la om şi viceversa’”, arată o declaraţie a Ministerului Sănătăţii polonez, porivit Agerpres.
Luna trecută, o tulpină a virusului care a produs pandemia din prezent a fost descoperită la nurci într-o fermă din districtul polonez Kartuzy, La începutul lunii noiembrie, Danemarca a început sacrificarea tuturor celor 17 milioane de nurci, după ce în câteva sute de crescătorii a fost semnalată prezenţa noului coronavirus şi autorităţile au descoperit mutaţii ale acestuia în rândul oamenilor.
Un coronavirus asemănător cu cel care a provocat pandemia globală a fost descoperit în sângele a cinci lilieci care trăiesc în Thailanda.
SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, este asemănător în proporție de 91,5% cu noul virus identificat, numit RacCS203. Se crede că virusul nu poate infecta oamenii, deoarece nu se poate lega de receptorul ACE2 de pe celulele umane, poarta de intrare a SARS-CoV-2 în organism, informează Mail Online.
Cu toate acestea, anticorpii care circulă în sângele liliecilor și pangolinelor infectate s-au dovedit a fi eficienți în neutralizarea virusului SARS-CoV-2. Acest paradox biologic indică faptul că coronavirusurile care se regăsesc în lilieci nu pot, în mod normal, să infecteze oamenii, speculează experții.