Vești importante despre trecerea la ora de iarnă! În acest context, Compania CFR Călători a anunțat că începând de duminică, 27 octombrie 2024, va trece la ora de iarnă, astfel că ora 4:00 va fi ora 3:00. Mersul trenurilor nu va fi afectat.
Reamintim că în ultima duminică din luna octombrie trecem la ora de iarnă 2024. Mai exact, în noaptea de 26 spre 27 octombrie ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar noaptea devine mai lungă. Concret, ora 4:00 devine ora 3:00.
„În noaptea de 26/27 octombrie 2024, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale”, a transmis CFR Călători într-un comunicat.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.
Noaptea se prelungește cu o oră, astfel că ora 04:00 devine ora 03:00.Ideea orei de vară a fost inițiată în anul 1784 de către omul de știință Benjamin Franklin. În proiectul său denumit ”An economical Project” sunt speculate câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.
Câteva țări din Europa au ales să nu facă trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și invers: Turcia, Belarus, Rusia și Islanda.
Ora de vară în Ucraina, ca și în Uniunea Europeană, se aplică în prezent din ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie. Dar pentru că 20% din teritoriul ei este sub ocupație rusă, ora nu se mai schimbă în peninsula Crimeea și în Donbas.
Schimbarea orei duce la modificări ale bioritmurilor oamenilor, ceea ce are un impact negativ asupra stării lor fizice și psihologice, susține legea impusă la Kremlin încă din 2011.
Sursă foto: shutterstock
CITEȘTE ȘI:
Ora de iarnă 2024 | Se mai schimbă sau nu ora în România? Decizia luată de Uniunea Europeană