Arheologii români au făcut o descoperire uluitoare la Muzeul Unirii din Alba Iulia.
Arheologii au reușit să scoată artefacte din perioada Imperiului Roman, printre care și un paviment care se afla într-o stare excelentă.
„Sub soarele de septembrie, ultimele fotografii cu pavimentul roman (opus spicatum) care va fi conservat în sit și restaurat în spațiul viitorului hotel. #ALTIP23”, scrie arheologul Anca Timofan.
Cercetarea, coordonată de Anca Timofan, este în curs de circa un an, fiind determinată de construirea unui hotel. Cea mai importantă descoperire a fost un paviment care se află într-o stare foarte bună după aproape 2000 de ani și va fi conservat în proiectul viitorului hotel.
Alte obiecte extrase de arheologi sunt din ceramică romană, monede, piese de mobilier, ace din os și bronz, fragmente de mozaic.
O diplomă militară romană din bronz a mai fost găsită, fiind un document antic foarte important și rar ce urmează a fi inclus în categoria TEZAUR.
„O diplomă militară romană era un act inscripționat pe o tăbliță din bronz care certifica faptul că titularul a fost eliberat onorabil din forțele armate romane și/sau a primit cetățenie romană și de la împărat ca recompensă pentru serviciu. Diploma era o copie legalizată a unei constitutio (decret) originală emisă la Roma. Diploma militară reprezintă o jumătate din întregul document – tabella II și este datată în sec. II”, spune arheologul Anca Timofan, coordonatorul șantierului arheologic, potrivit adevărul.ro.
Sursa foto: Facebook / Anca Timofan