Legea pensiilor vine să schimbe numeroase lucuri pentru pensionarii din România. Senatul a adoptat cu 81 de voturi pentru, 12 împotrivă și 8 abţineri, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii.
Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, for decizional.
Dacă legea va fi adoptată, românii care au peste 30 de ani de cotizare la pensie vor fi avantajați. De asemenea, regula generală este – vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați.
Unii bărbați pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele sau speciale. Ei beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare.
De asemenea, românii cu stadiul complet de cotizare, de 35 de ani, s-ar putea pensiona mai devreme. Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică, o persoană poate solicita pensie anticipată dacă îndeplinește două condiții:
Pentru bărbați, lucrurile sunt relativ simple: se pot pensiona cei care împlinesc 65 de ani în acest an, și au cel puțin 15 ani de cotizare. Unii bărbați pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele sau speciale. Ei beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare.
Pentru femei, lucrurile stau puțin diferit: deși trebuie să îndeplinească condiții minime de vârstă și cotizare, ies la pensie în mod diferit. Pentru că vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, dar crește în fiecare an până în 2030. Diferit este și stagiul complet de cotizare, care deși este tot de 35 de ani, va fi atins treptat
Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie, cu 13,8%, și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare. În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, dar vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024.