Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a transmis miercuri că a primit un răspuns de la Comisia Europeană referitor la situația energetică a Europei, iar Executivul comunitar recunoaște că ia în calcul posibilitatea ca Gazprom să sisteze livrările de gaze către UE în această iarnă.
Aceasta în condițiile în care Rusia deja a sistat livrarea gazelor naturale către 12 state membre ale Uniunii Europene.
„Rusia utilizează astăzi toate instrumentele de care dispune pentru a șantaja Europa. Am primit acum o confirmare cât se poate de clară din partea Comisiei Europene, care ne spune că, la iarnă, Gazprom va opri livrările de gaze către Europa. Este un scenariu pe care îl ia în calcul. Evident că, în prezent, Rusia a încetat să livreze gaze către 12 state din Europa, cu scopul de a sabota Uniunea Europeană. Avem, deci, în față un stat condus în stil stalinist, de către un dictator care a pierdut complet contactul cu realitatea. Putin trebuie oprit! Independența energetică a României și a Uniunii Europene trebuie să fie principala preocupare a Guvernului României și a Comisiei Europene”, spune Eugen Tomac.
Comisia Europeană îndeamnă statele membre să mărească zilnic și constant stocurile de gaze pentru a asigura astfel aprovizionarea cu energie a cetățenilor europeni.
Mai exact, Comisia a propus o obligație de stocare de gaz de 80% pentru 2022 și de 90% pentru anii următori, mai spune Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.
„Pregătirea pentru iarna viitoare trebuie să fie prioritatea zero, atât pentru Guvernul României, cât și pentru Comisia Europeană. Ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimii 100 de ani”, spune europarlamentarul.
Lucrările anuale de întreținere la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, Nord Stream 1, au început luni, urmând ca livrările să fie oprite timp de zece zile. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.
Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania și va fi supus unor lucrări de întreținere între 11 și 21 iulie.
Luna trecută, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy, în Canada.
Canada a declarat la sfârșitul săptămânii că va returna o turbină reparată, dar a spus, de asemenea, că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei.
Europa se teme că Rusia ar putea prelungi mentenanța programată pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze europene, dând peste cap planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și accentuând o criză a gazelor care a dus la măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi uriașe pentru consumatori.