Eugeniu Chirca, ultimul erou al celei mai lungi rezistențe anticomuniste din Europa, a încetat din viață la 93 de ani
Eugeniu Chirca, ultimul participant la Rezistența anticomunistă de la Nucșoara (1949-1958), a murit duminică, 14 ianuarie 2024, în comuna Coșești din Argeș, la vârsta de 93 de ani.
Chirca era singurul supraviețuitor al celei mai lungi perioade de rezistență anticomunistă, desfășurată în intervalul 1949-1958, sub conducerea fraților Toma și Petre Arnăuțoiu.
Eugeniu Chirca, originar din satul Slatina din comuna Nucșoara, a fost un tânăr de doar 19 ani când s-a alăturat mișcării de rezistență, luptând alături de mama, tatăl și unul dintre frații săi. Rezistența anticomunistă de la Nucșoara a intrat în istorie ca fiind cea mai lungă din Europa.
El a construit, alături de tatăl său, Nel Chirca, primul adăpost pentru partizani la Izvorul Grosului, la 10 kilometri distanță de Nucșoara, loc extrem de greu accesibil.
În toamna anului 1949, după șase luni de rezistență, Eugeniu Chirca a fost capturat de Securitate, fiind ulterior anchetat și bătut în timpul detenției de opt ani în închisori precum Jilava, Aiud, Periprava și, în special, Baia Sprie, unde a lucrat în minele de plumb.
Într-un interviu acordat cu opt ani în urmă pentru ”Weekend Adevărul”, Eugeniu Chirca relata crunta sa experiență în închisorile comuniste. Cu toate acestea, cele mai mari regrete ale sale au fost pierderea familiei – părinții săi murind în timpul detenției, mama la închisoarea Mislea, iar tatăl fiind împușcat în munți, potrivit Adevărul.
Eugeniu Chirca ceruse despăgubiri în valoare de două milioane de euro, însă a câștigat în instanță despăgubiri de doar de 10.000 de euro pentru suferințele sale, bani pe care statul român nu i-a acordat niciodată.