Eurodeputatul Cristian Bușoi: Minerii din România trebuie să știe că țările UE reduc numărul de mine. Este nevoie ca toți politicienii să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Minerii din România trebuie să știe că țările UE reduc numărul de mine. Este nevoie ca toți politicienii să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor
Eurodeputatul Cristian Bușoi. Foto. Facebook
Publicat: 23/02/2021, 18:02
Actualizat: 23/02/2021, 19:30

Eurodeputatul Cristian Bușoi a scris un mesaj adresat atât politicienilor europeni, cât și minerilor din România, după declarația lui  Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European a afirmat că mineritul în România va avea același parcus precum cel din Polonia și Germania.

Eurodeputatul susține că un echilibru între ceea ce vor minerii și acceptarea Acordului Verde European, susținut de Comisiei, trebuie să existe, fiind necesar să fie evitate mesajele radicale generate în această perioadă  de timp.

„Industria minieră din România are tot atât viitor cât în Polonia și Germania”

„Legat de declarațiile vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, trebuie spus că toți politicienii europeni (fie că provin sau nu din țări cu industrie minieră) ar trebui să înțeleagă că un mesaj radical nu ajută discutia și așa tensionată despre ce vor face minerii și nu ajută nici la acceptarea Acordului Verde European (Green Deal), susținut de Comisie”.

Totodată, europarlamentarul român susține că minerii trebuie să fie înțeleși. Mai mult, Cristian Bușoi transmite minerilor din România că în aceasi situație se află minerii din Polonia, Cehia și Germania. Pe lângă soluțiile care trebuie să răspundă problemelor celor afectați, politicienii trebuie să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor.

„Minerii din România trebuie să știe că tările UE reduc numărul de mine. Este nevoie ca toți politicienii să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor”

„Nu poți spune unor oameni, care sunt afectați direct și au de suferit, că” nu este nimic personal”, că trebuie să renunțe peste noapte la viața lor și să devină altcineva, iar apoi să te aștepți să ai un dialog cu acei oameni. Pentru ei este foarte personal și pentru oricine ar fi personal.

Cel mai important. Minerii din România trebuie să știe că sunt în același tren cu minerii polonezi, cehi și nemți. Țările UE deși reduc numărul de mine, protejează, pe cât posibil industria, în același timp. Plus că închiderea minelor trebuie însoțită de soluții concrete pentru cei afectați (locuri noi de muncă, reconversie profesională) și pentru sistemele energetice (susținerea altor surse pentru producerea de energie).

Dar, mai ales, este nevoie ca toți politicienii să dea dovada de moderație și să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor”.

Industria minieră din România are tot atât viitor cât în Polonia și Germania.

Legat de declarațiile vice-președintelui…

Posted by Cristian Bușoi on Tuesday, February 23, 2021

Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat, în cadrul unei conferinţe de specialitate, că România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie.

Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a arătat oficialul european.

Există un viitor pentru oamenii care lucrează acum în această industrie, a continuat el.

„Trebuie să spunem clar acest lucru şi să mobilizăm mecanismul de tranziţie justă pentru a fi siguri că regiunile miniere se redefinesc, că vor exista noi posibilităţi acolo”, a precizat Timmermans.

El a recomandat României să utilizeze Fondul de Recuperare pentru a investi masiv în energia regenerabilă.

Oricum, România are o capacitate foarte mare de energie eoliană terestră şi un mare potenţial eolian offshore, la fel şi în energia solară. Cred că este foarte important să investiţi în aceste direcţii. Iar gazul să fie de tranziţie, nu o situaţie permanentă”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Ministrul Energiei anunță că soarta minerilor din Valea Jiului a fost decisă la Palatul Victoria. Complexul Energetic Hunedoara a intrat încă de anul trecut într-un proces de reorganizare ce ar putea fi finalizat în maximum „o lună, o lună şi jumătate”, afirmă Virgil Popescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Ajutor de stat pentru montarea repartitoarelor de încălzire, Cine îi primește
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță