Prima pagină » Actualitate » Eurodeputatul Cristian Bușoi: Vești extraordinare de la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA)! Al patrulea vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi aprobat în UE

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Vești extraordinare de la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA)! Al patrulea vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi aprobat în UE

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Vești extraordinare de la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA)! Al patrulea vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi aprobat în UE
Cristian Bușoi, reprezentantul Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană a Medicamentelor,  a fost informat de către EMA cu privire la începerea evaluării accelerată a vaccinului CVnCoV, produs de CureVac, devenind după revizuire al patrulea vaccin anti-Covid. 

„Vești extraordinare de la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA)! Al patrulea vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi aprobat în UE”

„EMA a început evaluarea accelerată pentru CVnCoV, produs de CureVac AG.

 

Am fost informat oficial că EMA a început revizuirea continuă pentru aprobarea vaccinului CVnCoV, un produs împotriva COVID-19 dezvoltat de compania germană CureVac AG”.

 

Eurodeputatul explică că decizia de a începe evaluarea vaccinului produs de compania germană se datorează studiilor clinice și de laborator care arată producerea de anticorpi și celule imune împotriva SAES-CoV-2. După aprobare, vaccinul CureVac va fi al patrulea instrument de lupta împotriva Covid-19, alături de cel produs de Pfizer – BioNTech, Modernă și AstraZeneca.

„Decizia Agenției de a începe revizuirea continuă se bazează pe studiile clinice și de laborator, care demonstrează că vaccinul declanșează producerea de anticorpi și celule imune care vizează SARS-CoV-2.

Odată aprobat, vaccinul CureVac ar fi al patrulea instrument de luptă împotriva COVID-19 pe care l-am avea în România și întreaga UE, după vaccinurile Pfizer – BioNTech, Moderna și Astrazeneca – Oxford”.

 

Potrivit documentului transmis de Parlamentul European, siguranța vaccinului este evaluată, precum și imunogenitatea și eficacitatea împotriva Covid-19. Potrivit europarlamentarului român, revizuirea va continua pentru când vor fi disponibile suficiente dovezi pentru ca vaccinul produs de compania farmaceutică CureVac să fie introdus pe piața vaccinului.

 

„În documentul pe care l-am primit la Parlamentul European, EMA subliniază faptul că dezvoltatorul vaccinului, CureVac AG, «desfășoară în prezent studii la oameni pentru a evalua siguranța vaccinului, imunogenitatea (cât de bine declanșează un răspuns împotriva virusului) și eficacitatea împotriva COVID-19, iar revizuirea continuă va continua până când sunt disponibile suficiente dovezi pentru o cerere oficială de autorizare de introducere pe piață a vaccinului», scrie pe Facebook eurodeputatul.

Ce spun experții EMA

„CVnCoV se bazează pe ARN mesager. «Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) împotriva acesteia. Dacă persoana căreia i s-a administrat vaccinul intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște proteina și va apăra organismul împotriva virusului», explică experiții EMA.

 

Revizuirea continuă este un instrument de reglementare pe care EMA îl folosește pentru a accelera evaluarea unui medicament promițător în timpul unei urgențe de sănătate publică”, concluzionează eurodeputatul român.

COMUNICAT DE PRESĂ

Cristian Bușoi: Al patrulea vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi aprobat în UE. EMA a început…

Posted by Cristian Bușoi on Saturday, February 13, 2021

 

Comisia Europeană (CE) a semnat un acord de aprovizionare cu CureVac pentru 405 milioane de doze de CVnCoV. Potrivit Reuters, acordul include accesul la inițial 225 de milioane de doze de vaccin CureVac, CE fiind eligibil să achiziționeze încă 180 de milioane.

Clarificare EMA asupra vaccinului Sputnik V. din Rusia

De asemenea, EMA a anunțat la începutul acestei săptămâni că nu a primit o cerere pentru o revizuire continuă sau autorizație de introducere pe piață pentru un vaccin dezvoltat de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Rusia – cunoscut sub numele de Sputnik V.

„Dezvoltatorii [Sputnik V] și-au exprimat interesul ca vaccinul să fie luat în considerare pentru o revizuire continuă”, a spus EMA într-un comunicat. Clarificarea EMA vine în urma rapoartelor conform cărora agenția de reglementare a primit o cerere pentru examinarea vaccinului Sputnik V.